2019. január 6., vasárnap

Kefíres, vajas pogácsa

Aki ismer, az tudja, hogy bár az édes
süteményekért nem annyira vagyok oda,
de egy kis sós sütivel bármikor le lehet
venni a lábamról. :)
Ez a recept -köszönhetően a kefírnek-
nagyszerű pogácsát fog eredményezni,
puhát, nagyon finomat...csak
ajánlani tudom! :)
Hozzávalók:
-4 csészényi liszt (4 x 2,5 dl)
-25 dkg Rama
-3 tojás sárgája (a fehérje a végén, a tetejére fog kerülni)
-1 bő evőkanál só
-1,5 dl kefír
-1,5 dl tejföl
-50 g (1 kocka) élesztő
-1 ek aranybarna nádcukor
-1 rúd füstölt sajt (Zakopane finomságaiból egy kis hozadék :)
 
 És akkor jöjjön a sütés:
a kefírt 1 percre mikróba teszem, ebbe
morzsolom bele az élesztőt, 1 ek barnacukor
kíséretében, amit kelni hagyok.
A lisztet keverőtálba adagolom, beleütöm
a tojások sárgáját, belekerül a só és a
Rama is (ez vagy szobahőmérsékletű legyen,
vagy mikrózzuk meg egy percre), majd
hozzáöntöm az élesztős kefírt és kétszer
10 percig, 2-es fokozaton kidagasztom
(közte 30 perc pihenő van).
Ezután meleg-, huzat mentes helyre kerül,
ahol legalább 1,5 órát tölt el.
Egy dolgot nem szabad elfelejteni, ha kelt
tésztával dolgozunk: a megfelelő kelesztési
időt...ez (is) a lényege a könnyű tésztának.
A sütőt előmelegítem 200 fokra.

Ha szépségesen megkelt a tészta, lisztezett
deszkára borítom és mivel csodásan lágy a tészta,
kézzel lapogatom el és azt is csak óvatosan.
A tészta tetejét beirdalom, kiszaggatom, sütőlapra
pakolom, lekenem a felvert tojás fehérjével,
megszórom reszelt sajttal és légkeveréssel
10 perc alatt készre sütöm.
88 db lett, 3 cm-es szaggatóval.
Rendkívül finom lett
a végeredmény! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése