Oldalak

2020. december 24., csütörtök

Egészben sült pisztráng

...ahogy szoktuk
Ismét nem árulok el titkot, Lillafüreden (Garadnán)
is van egy kedvenc helyünk. Nyáron többször fordulunk
itt meg, egyedi a hely atmoszférája, tiszta a levegő,
nincs térerő a telefonoknak😀, de ami a lényeg, hogy
rendkívül finom, frissen elkészített pisztrángok kerülnek
a tányérokra.
Az idei karácsony nagyon sok tekintetben más, mint az
eddigiek, többek között abban is, hogy a szentestét itthon
töltjük, így nagyon sok év után először közösen döntöttünk
az esti menüről, ami természetesen kizárólag a halról
szól, így került tálalásra halászlé és sült pisztráng...most az
utóbbi fog következni.💝
Hozzávalók:
-fejenként 1 db pisztráng (25-30 dkg között vannak)
-sütőolaj
-só
-liszt és
-fűszerek a lisztbe, ami áll: őrölt fekete bors, szárított rozmaring, fokhagyma granulátum, szárított kapor, cayenne bors, kurkuma, gyömbérpor, őrölt római kömény, csemege fűszerpaprika (ide nem tudok grammra írni mennyiségeket, mindenből került bele fél-egy kávéskanálnyi mennyiség a liszthez),

Semmi fakszni nincs az elkészítésével, ne
ijedjen meg az sem, aki nem járatos a halsütésben.

Miután a halat tisztítva vettem, ezzel munka nincs,
 csupán be kell sózni kívül-belül és állni hagyni
pár órát.
A liszthez hozzákeverem a fűszereket, a pisztrángokat
alaposan beleforgatom, így is állni hagyom, hogy a
fűszerek átjárják, majd közvetlenül sütés előtt még egyszer
beleforgatom a fűszeres lisztbe mindet.
Sütni bő olajban kell, nagy méretű sütő alkalmatosságban,
aranybarna színűre.

Külön olajban sül mellé a krumpli -ezt soha nem
esszük mással-, az is szép aranybarnára és jó
roppanósra.

Mindezek mellé természetesen kovászos uborka,
tartármártás és most kulimász jár.

Az előzmény pedig... 😊
halászlé...

szigorúan korhely módon. 😍
 
Mondanom sem kell, az ajándékokat dönci
üzemmódban bontogattuk.😀


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése