Hozzávalók:
-egy szép darab csont nélküli karaj (vehetjük csonttal is, akkor nagyon kiváló lesz a csont pl. húsleveshez)
-füstölt, szeletelt sonka (jó minőségű legyen és annyi szelet, amennyi zseb lesz majd a húson)
-szeletelt, füstölt sajt (szintén)
-hagyma (kerülhet bele sima vörös, vagy fehér)
-só
vagy
-frissen őrölt fekete bors
-kakukkfű
-őrölt kömény
-fokhagyma granulátum
-pici csemege fűszerpaprika
-őrölt kömény
-húsleves, a hús alá
-kevés olaj
-krumpli
-koktélparadicsom
-csiperke gomba
-hagyma
A húst leöblítem, szárazra törlöm, majd ujjnyi
vastagon (vagy inkább vékonyan) bevágom, kb.
2/3 részig úgy, hogy az alja egyben maradjon.
Nagyon kevés sóval mindenhol megszórom.
Következnek a fűszerek, amiket egy tálkában
összekeverek, majd alaposan megszórom a húst
...a zsebekbe is kerüljön.
A burkolatától megfosztott hagymát fél centi
vastagra felszeletelem.
Következhet a sorozás😌: nagyobb sütőalkalmatosság
legyen, mint a hús (jelen esetben AZ öntöttvas lábas😍),
mert bár ez összébb fog sülni,
de ha mondjuk krumplit, vagy zöldségeket is tennénk
mellé, akkor kell a hely.
A zsebekbe minden felszeletelt hozzávalóból
egyformán kerüljön és bár úgy fog kinézni,
mint egy megviselt tangóharmonika, igen szép
Az edényben lévő húsra szórom a maradék
fűszereket, alá leves kerül, rá egy kevés olaj,
majd a fedőt rárakom
és előmelegített sütőben, 180 fokon addig
sütöm, amíg az teljesen meg nem puhul...1,5 óra.
Amikor a hús már annyira puha, hogy a kés
simán belemegy, mellé/aláborítom a darabolt, előfőzött
krumplit, a gombát, pár darab negyedelt hagymát,
valamint a száron hagyott koktélparadicsomot.
Ekkor fedő nélkül egy kis színt is sütök rá,
ennek elég már 30 perc, légkeveréssel (elég a
hagymának és a paradicsomnak is).
Mellé ecetes fejes saláta került, de ez szerintem
csak engem hoz lázba.😀
Azt mondták, hogy nagyon finom!😊
Ha és amennyiben nem szeretnénk ennyit pepecselni
az egésszel (vagy mondjuk nem karácsony van), a
felszeletelt karajt fektessük tepsibe,
kenjük meg a fűszeres páccal, pakoljuk meg szépen,
sorban a szeletelt hozzávalókkal és úgy süssük meg
...semmit nem fog az élvezeti értékéből veszíteni.😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése