2012. november 1., csütörtök

Házi majonéz

...közkívánatra! :D
Az első 'komment' telefonon érkezett a Komaasszonyomtól
-fürkészi a blogomat! (Ő az első :))) 
Olyan izgalom van bennem, mintha nem is ismernénk egymást 
- és osztottunk is már meg egymással nem egy receptet, vagy ötletet, praktikát. 
A házi majonéz receptjét szeretné - csak mellékesen, 
a Porontyom már egy pár éve megjegyzéseket tesz 
a bolti majonézekre, miatta kezdtem csinálni. 
Leginkább a Hellmann's-t veszem, de egyébként ez tényleg jobb. 
Na, de mielőtt párás lesz a szemem a meghatottságtól, jöjjön a recept! :)))
Hozzávalók:
-2 tojás sárgájához-ami friss és hideg legyen
-2,5 dl olaj
 A sárgáját robotgéppel verem (2-es, 3-as fokozaton)
mert egyrészt kézzel egy kicsit fájdalmas lenne kikavarni,
másrészt egy picit hosszú is.
A lényeg, hogy nagyon lassan, majdnem cseppenként
adagoljuk hozzá az olajat, kell látnunk közben,
hogy mikor veszi fel teljesen az olajat-ezen áll a jó alap, megéri!
Ezután az ízesítés már leginkább egyéni ízlés dolga,
mindenképpen kóstoljunk; van, aki édesebben szereti,
mi inkább pikánsabban:
-1 tk mustár-ha lehet, jobb fajta,
-fél tk Cayenne bors -ha nincs, őrölt csípős paprika is jó- ez fakultatív, ha szeretik az enyhén csípőset
- 1 tk fehérbors,
- 2-3 ek citromlé-igazi, ha van,
- 2-3 ek porcukor,
- só-ízlés szerint,
- 1 kk ecet-fénye és tartása lesz tőle.
Ha sikerült szép 'feszesre' elkészítenünk az alapot,
ezeket keverjük lassan hozzá. 
Ha tartárt szeretnénk, mehet bele tejföl is.
Hűtőben tárolom, ugyanis ebben nincs tartósítószer! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése