Oldalak

2021. július 22., csütörtök

Borsos tokány zöldborsóval

A tokány a magyar konyha egyik legősibb
húsfélesége. A tokány pörkölt módra
készült étel, borssal, gombával, füstölt
szalonnával, tejföllel ízesítve, viszont
abban különbözik alapvetően a pörkölttől,
hogy a húst ceruza vastagságúra
csíkokra vágják (tokányra vágás), párolják és
paprika helyett borssal fűszerezik.
Okosság vége.😉
Hozzávalók:
-0,5 kg csirkemell filéhez (természetesen sertéshússal, pl. combból is készülhet)
-15 dkg jó féle füstölt szalonna 
-1 nagy fej vöröshagyma
-4 nagy gerezd fokhagyma
-20 dkg zöldborsó
-1 nagyobb paradicsom, vagy koktélparadicsomok
-1 db paprika 
-viszonylag sok frissen darált fekete bors
-só
-1 tk liszt, vagy 1-2 ek étkezési keményítő, a sűrítéshez

A szalonnával kezdek, ezt vékony csíkokra
felvágom és közepes hőn elkezdem kisütni.
A vöröshagymát és a fokhagymát megfosztom
a burkolatuktól, ezeket is vékonyra szeletelem,
majd félidőben a szalonna mellé kerülnek.
Ezek után kerülhet a lábasba a tokányra összevágott
hús is, sóval, borssal, paradicsommal (esetleg
paprikával...egészben hagyva, mert ezt a végén
kiszedem belőle).
Az alapon a húst jó közepes hőn addig forgatom
folyamatosan, amíg az ki nem fehéredik, majd
annyi vízben, amennyi pont ellepi, puhára
párolom/főzöm.
Ha puha a hús (a csirke miatt nem sok idő), hozzáöntöm
a borsót és annyi vizet, amennyivel bőven lesz szaftja,
ehhez öntök hideg vízben elkevert étkezési keményítőt,
összefőzöm 1 percig az egészet, majd rizzsel tálalom.
Savanyúság természetesen ehhez is kerül
(hogyan máshogy😀), most ecetes fokhagyma,
savanyú gyöngyhagyma, valamint kovászos uborka.
Ki, mit szeret, azzal eheti.😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése