Kimchit többféle zöldségből lehet
készíteni és szerintünk érdemes is, mert
rendkívül finom és nagyon egészséges.
Az első adag saját gyártás után igen
gyorsan belelendültem a további adagok
készítésébe, csak mert erős presszió alatt
voltam (vagyok azóta is😀), ugyanis
amennyire rajongok én a savanyúságokért,
a Királylány pont annyira rajongója a
kimchinek.
Hozzávalók:
-2 nagy fej édeskáposztához
-1 nagyon nagy jégcsapretek
-6 nagy csomó újhagyma
-6 nagy méretű sárgarépa
-1 üveg (200 gr) Noszlopi fokhagymakrém (ezzel a legegyszerűbb)
-1 csomag tört Cayenne bors (szeretjük enyhén csípősen)
-kb. 25 dkg koreai paprikakrém
-1-2 dl halszósz (attól függően, hogy mennyire szeretjük az ízét...most 1 dl került bele)
-2 dl szójaszósz
-2 diónyi méretű gyömbér
-kb. 4 ek cukor, méz, édesítő, amit szeretünk
-0,5 kg sima, jódmentes só
-víz
Kezdem azzal, hogy jócskán leegyszerűsítettem
az elkészítését ennek az eledelnek, ugyanis a
káposztát -miután egy pár felső laputól és a torzsától
megszabadítom- vastagabb csíkokra vágom és
sós vízbe pakolom, többször átforgatom addig, amíg
elkészítem a masszát.
Szerintem nincs ennél egyszerűbb és gyorsabb eljárás,
plusz nem kell a sótól sem mosogatni, pont jó lesz
az íze és az állaga is.
szűrőbe teszem és alaposan lecsepegtetem.
Amíg a káposzta ázik, addig elkészül a massza,
amihez minden hozzávalót megpucolok,
meghámozok, mosok és Julienne szeletelővel
(mikor vékony, mikor vastag méretűre, éppen
hogy van kedvem) nagy tálba szeletelem.
Az újhagymát kb. 5 cm rövidre vágom és
hosszában is kettő, vagy négy felé vágom
(vékony kis csíkok lesznek).
Ezután mehetnek a tálba az ízesítők, amiket
kesztyűben keverek össze a zöldségekkel.
Mint már írtam, ez nem úriasszonyi nyavalya.
😀
Ha a káposzta alaposan lecsepegett, össze is
keverem a zöldséges masszával és edényekbe
adagolva a hűtőbe kerülnek...pár napra, nem
többre.
😂
hogy nem tudom, milyen íze van a
fermentált kimchinek. Ez azóta tudomra
módosult és osztom a Királylány
módosult és osztom a Királylány
véleményét arról, hogy az én friss kimchim
fényévekkel finomabb...ízlések és pofonok
között a különbség, csak mert sokan vannak
olyanok, akiknek az jön be inkább.😀
Pesten ugyanis beszabadultam egy boltba,
ahol szinte ugráltam örömömben, hogy
mindenük van, amit csak szeretnék
...a ház sok mindent kibíró Ura alig bírta a
kocsiba cipelni a dobozt, csak mert abban
fért el minden.😍
Szóval eredeti, fermentált kimchit IS vettem,
3 kg-ot, úgyhogy azt is eszegetem óvatosan,
csak mert aranyáron adták.
😅
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése