Oldalak

2021. augusztus 29., vasárnap

Húsgombóc csorba

 
...Erdélyben, Zetelakán, a Gergely Vendégházban 
töltött pár szép napunk után itthon -természetesen-
újra kell alkotnom pár finomságot, így szokott ez
lenni, tudjátok.
Hozzávalók (4-5 liter leveshez):
-0,5 kg darált hús (fele sertés, fele marha)
-só
-frissen darált bors
-kevés liszt 
 
-2 közepes fej vöröshagyma
-2 közepes méretű sárgarépa
-2 diónyi reszelt zeller 
-2 közepes méretű krumpli
-pár szál friss, vagy 1 tk szárított lestyán 
-1 tk szárított petrezselyemzöld
-kevés olaj
-só
-életízesítő
-1 ek sűrített paradicsom
-tejföl
-1 db citrom, ízlés szerinti mennyiségű levével (ha már sem ciberével, sem csorbaporral, azaz borssal nem rendelkezek...de kikutattam, hogy mi is az :)

A recept nagyon remélem, hogy hasonlít arra, amit
Edit főzött Nekünk, de szerintem ez is pont úgy van,
mint sok más étel, mégpedig, hogy ahány ház...
 
A zöldségeket megfosztom a burkolatuktól, a
vöröshagymát kis kockára vágom, minden mást
a V-gyalu vékony Julienne szeletőjével gyalulok le
(természetesen reszelni is lehet).
A hagymát kevés olajon dinsztelni kezdem, amikor
áttetsző lett, belekerül a többi zöldség is, ezt kevés
vízzel felöntöm, sózom és fedő alatt félpuhára
főzöm...ez nem vesz sok időt igénybe, apró minden
zöldség.
Amíg ez fő, a darált húsokat sóval és borssal ízesítem
és apró kis gombóckákat formázok, amiket lisztben
megforgatok, majd a csendesen fövő levesbe pakolok
...ennek sem kell sok idő, kóstoljunk közben.
A belekerülő víz mennyiségéről: sűrűbb, vagy hígabb
levest szeretnénk, ezt mindenki döntse el maga,
ez most egy jó sűrű és nagyon finom leves lett.

A végén tejföl, egy fél citrom leve, valamint (friss híján)
szárított lestyán kerül a levesbe...egyet forralok az
egészen és tálalom is.
😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése