Oldalak

2021. augusztus 31., kedd

Tafelspitz

...vagy egyszerűen, a tányérhús
Bár sokan nem szeretik a marhahúslevest,
nálunk ez készül a legtöbbször, mi ezt
szeretjük a legeslegjobban, így felénk
egyáltalán nem újdonság ez az étel...csak
mi nem hívjuk Tafelspitz-nek.
Minden húslevesünk elengedhetetlen kísérői
a finom zöldségek, a krumpli és a töltelék,
amit mindig úgy eszünk, hogy a leves után
külön tálon kitálalva jön a hús, a krumplival
a zöldségekkel, szeletelt töltelékkel, ami
valamilyen savanyúság kíséretében kerül
az asztalra. 
Elképzelhetetlen, hogy ne így legyen,
hiszen ez így tökéletes. 
😊
“Ínyencek álmodnak ilyen marhahúsokról, amikor a déli harangszót elmulasztották megszokott kocsmáikban, és az étlapon kitörölve látják a főtt marhahúst, mintha a pincér ceruzája örökre száműzte volna az élők sorából.” (Krúdy Gyula, 1926)
Hozzávalók:
-kb. 3 kg marhafartő
-3 igen szép marha velőscsont (kötelező...nekem :)
-2 közepes fej vöröshagyma (a héjával...ez is szép színt ad a levesnek)
-sárgarépa és
-fehérrépa ízlés szerint
-kelbimbó, vagy kelkáposzta 
-1 fej karfiol
-1 nagyobb fej karalábé
-1 kis új zeller, vagy a zöldje
-1-1 db paradicsom és paprika
-2 csomó újhagyma
-fejenként kb. 2 db közepes méretű krumpli
-2 nagy csomó petrezselyemzöld
-2 reszelésnyi szerecsendió
-só
-egész bors
-ételízesítő
-csipet sáfrány
A jó tányérhús igen lényeges eleme, hogy főzzünk
egy kiváló marhahúslevest -ezt jó minőségű húsból
tesszük-, enélkül ugyanis sem a leves, sem a benne
főtt hús nem lesz eget rengetően finom élmény. :)

A húst hideg vízben teszem fel főni, majd
miután felfőtt a víz és minden habot leszedegettem
róla, alacsony hőn főzöm kb. 1,5-2 órát. Ezután
bezöldségezem, fűszerezem és nagyon lassú tűzön
főzöm összesen vagy 4 órát
-a marhahúsnak idő kell és ha hagyjuk is jó puhára
megfőni, akkor igen jó lesz a végeredmény.
 
A vége előtt nagyjából egy órával kerül bele a krumpli,
ekkor szoktam kiemelni a szétfövősebb zöldségeket,
mint amilyen a karfiol és a kelbimbó is. 
A marhahúslevesből nem maradhat ki a
velőscsont, ebből képes vagyok több kilónyit megvenni
és kiporciózva a fagyasztóba pakolni, csak mert
felénk még a jó helyeken is igen hamar kifogy
a pultból.
A főtt marhahús kísérője lehet a jó kis erős torma,
valamilyen finom savanyúság, meggymártás,
sóskamártás, almapüré, vagy éppen a legnagyobb
kedvenc, a paradicsommártás...és a zöldségek
semmiképpen le ne maradjanak a tálról!
💖

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése