Oldalak

2025. január 12., vasárnap

Téli minestrone

Szoktam mondani, hogy hasonló idő van,
mint nyáron, csak most nincs olyan meleg.
Na, pont az ilyen idő az, amikortól el lehet
kezdeni ezeknek a tartalmas, melengető
leveseknek az elkészítését.
Hozzávalók:
-2 pici-, vagy egy fél közepes fej kelkáposzta 
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-4 db közepes méretű sárgarépa
-4 szál szárzeller 
-4 gerezd fokhagyma
-2 szál póréhagyma 
-2 db közepes méretű petrezselyemgyökér
-2 konzerv paradicsomos bab
-só
-frissen darált bors 
-pár szál friss kakukkfű, vagy 1 tk szárított
-csemege fűszerpaprika (hogy szebb színe legyen a levesnek)
-olívaolaj 
-vaj
 
A zöldségeket előkészítem, megtisztítom és mosom.

Az egészet kezdem a
elkészítésével, ez ugyanis az Olaszok
szentháromsága, már ami a zöldségalapot
jelenti.
A vöröshagymát kis kockára vágom
és olívaolaj + vaj keverékén, sóval, borssal,
dinsztelni kezdem. Ha kezd opálosodni,
mehet hozzá a vékonyra szeletelt fokhagyma,
valamint a szintén kis kockára összevágott
szárzeller, sárgarépa,
majd szépen, sorban a felkarikázott póréhagyma
(ennek mindig csak a fehér részét használjuk fel),
a felkarikázott petrezselyemgyökér és a
nagyobb darabokra összevágott kelkáposzta
...nem is fő szét és szebb is lesz így az elkészült
ételben.
Annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen kényelmesen
lepi el a zöldségalapot, ugyanis ez egy sűrű leves,
tészta nélkül.
Nagyjából 5 liternyi lesz ezekből a kész leves.
Mivel ez egy téli változata a levesnek, kerül
a levesbe bab is, mégpedig paradicsomos
lében eltett, konzerv.
A leves nagyon gyorsan van készen, azt tegyünk
bele, amit csak szeretünk és fogyasszuk jó ízűen.
Rendkívül finom őszi-téli leves.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése