Szoktam mondani, hogy hasonló idő van,
mint nyáron, csak most nincs olyan meleg.
Na, pont az ilyen idő az, amikortól el lehet
kezdeni ezeknek a tartalmas, melengető
leveseknek az elkészítését.
Hozzávalók:
-2 pici-, vagy egy fél közepes fej kelkáposzta
-2 nagyobb fej vöröshagyma
-4 db közepes méretű sárgarépa
-4 szál szárzeller
-4 gerezd fokhagyma
-2 szál póréhagyma
-2 db közepes méretű petrezselyemgyökér
-2 konzerv paradicsomos bab
-só
-frissen darált bors
-pár szál friss kakukkfű, vagy 1 tk szárított
-csemege fűszerpaprika (hogy szebb színe legyen a levesnek)
-olívaolaj
-vaj
A zöldségeket előkészítem, megtisztítom és mosom.
Az egészet kezdem a
elkészítésével, ez ugyanis az Olaszok
szentháromsága, már ami a zöldségalapot
jelenti.
A vöröshagymát kis kockára vágom
és olívaolaj + vaj keverékén, sóval, borssal,
dinsztelni kezdem. Ha kezd opálosodni,
mehet hozzá a vékonyra szeletelt fokhagyma,
valamint a szintén kis kockára összevágott
szárzeller, sárgarépa,
majd szépen, sorban a felkarikázott póréhagyma
(ennek mindig csak a fehér részét használjuk fel),
a felkarikázott petrezselyemgyökér és a
nagyobb darabokra összevágott kelkáposzta
...nem is fő szét és szebb is lesz így az elkészült
ételben.
Annyi vízzel öntöm fel, amennyi éppen kényelmesen
lepi el a zöldségalapot, ugyanis ez egy sűrű leves,
tészta nélkül.
Nagyjából 5 liternyi lesz ezekből a kész leves.
Mivel ez egy téli változata a levesnek, kerül
a levesbe bab is, mégpedig paradicsomos
lében eltett, konzerv.
A leves nagyon gyorsan van készen, azt tegyünk
bele, amit csak szeretünk és fogyasszuk jó ízűen.
Rendkívül finom őszi-téli leves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése