°°°
Hozzávalók:
-0,5 kg tarkabab
-4 db babérlevél
-4 gerezd fokhagyma
-2 fej vöröshagyma
-só
-frissen darált bors
-kevés életízesítő
-egy kis darab füstölt oldalas porc (jelenleg)
a rántás/habaráshoz:
-1 kis dobozos tejföl
-1 ek liszt
-kevés olaj
tálaláshoz:
-ecet
-apróra vágott vörös-, vagy lilahagyma
A babot a főzést megelőző este átválogatom, átmosom,
egy jó nagy tál hideg vízbe beáztatom és mivel irgalmatlan
meleg van, a hűtőben pihen éjszakára.
Másnap reggel a vizet leöntöm róla és az egészben
hagyott oldalas porccal, a szintén egészben hagyott
hagymával, valamint babérlevéllel és fokhagymával
együtt teszem fel főni, só és bors kíséretében.
Közben elkészítem a rántás/habarást.
Kevés olajon a lisztet óvatosan megpirítom, majd
hozzáöntöm a tejfölt és 1-2 percig összefőzöm.
Miután megpuhult a bab (sacc 1 óra),
kiszedem a füstölt árut a levesből, harapható méretűre
vágom össze, a levesre ráöntöm a tejfölös rántást,
visszakerülnek a porcdarabokat is és kb. 10 percig főzöm,
amíg a liszt íz el nem fő.
Nagyjából 4 liter leves lett.
Nyáron kizárólag jól behűtve eszem,
télen forrón, de kinek, hogy szimpatikus.
😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése