Oldalak

2025. június 15., vasárnap

Krumplis nokedli

...újkrumplival elkészítve
 
Ismét egy olyan étel következik, amit anno, a falusi
konyhákban gyakran tettek az asztalra.
Minden volt hozzá a kamrában, gyorsan volt készen és
kifejezetten laktató, arról nem beszélve, hogy valami
elképesztően finom.
 
Hozzávalók:
-10 db jó közepes méretű újkrumpli
-só
 
a hagymás alaphoz:
-5 közepes fej vöröshagyma
-5 ek valamilyen zsiradék...nálam zsír
-1 tk csemege paprika
-1 kk só
-pár tekerés frissen darált bors 
-1 tk életízesítő
 
a nokedlihez:
-2 tojás
-20 dkg liszt 
-só
-1-1,5 dl langyos víz 
  
Előre megfontolt szándékkal vettem az újkrumplit,
ugyanis régóta van tervben ennek az ételnek az elkészítése.
Ezzel nincs is más dolgom, csak ha szükséges,
meghámozom és kis kockára vágva, sós vízben puhára főzöm.
 
Amíg fő a krumpli, elkészítem és kifőzöm a nokedlit.
Ettől sokan tartanak, de szinte ez a leggyorsabban
elkészíthető és legfinomabb tésztaétel/köret.
A teljes elkészítés a NOKEDLI szóra kattintva elolvasható. 
 
Ha a krumpli megfőtt, leszűröm.
is rendkívül finom leves készíthető, ugye tudjátok?
Egy nagyobb edényben elkészítem a hagymás alapot.
A hagymát megfosztom a burkolatától és vékony félfőbe
szeletelem, ami rákerül a zsírra, egy kis só kíséretében és
puhára dinsztelem. Bors és paprika a végén kerül rá.
Ha minden hozzávaló készen van, a hagymás alapra
öntöm a krumplit és a nokedlit, összeforgatom és forrón
tálalom.
 
Tálaláshoz ecetes, fejes saláta került az asztalra,
amivel szerintem tökéletes párosítás.
Ilyen rekkenőben nem is akarhatna az ember
lánya finomabb ebédet, vagy vacsorát ennél.
 Köszönöm, Réku!
💕

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése