...Stanley Tucci konyhájából
Hozzávalók 2 főre:
-1 kígyó-, vagy 5 db kovászolni való uborka
-1 közepes fej lilahagyma
-5 db koktélparadicsom
-pár levélke friss bazsalikom és/vagy szárított (ki, mit szeret, vagy mi van a kamrában)
-1 doboz (80 gr) olívaolajban eltett tonhal konzerv
-1 doboz Cannellini-, vagy fehér óriásbab (kinek melyik szimpatikusabb)
-jó fajta olívaolaj
-só
-friss citrom
-valamilyen jó fajta pékáru, pl. gyökérkenyér
Ha a nyers hagymának valamilyen okból kifolyólag
nem szeretnénk az ízét (amit meg sem tudok érteni),
akkor sózzuk be alaposan a felszeletelt hagymát,
hagyjuk kicsit állni, majd lobogó, forró vízzel öblítsük
le és csepegtessük le alaposan, így elvesszük az
erős ízét.
Másik lehetőségként használhatunk fehér-, vagy ha éppen
be lehet szerezni, új főzőhagymát is (ez a személyes
kedvencem nyár elején), ezeknek sokkal lágyabb ízük van.
Ha van rá lehetőségünk (és nincs kertünk), menjünk
el piacra, ahol lehet kertből szedett paradicsomot kapni
néniktől és bácsiktól.
Ha nem mentünk piacra, akkor koktélparadicsom
kerül bele.😉
Uborkából most lehetőleg kovászolni valót vegyünk,
ennek ugyanis sokkal finomabb íze van, ilyenkor nyáron.
Friss bazsalikomot minden évszakban tudunk venni,
ezt minden nagyobb áruház tartja a kínálatában
és ha jól bánunk vele (mondjuk átültetjük rendes földbe),
akkor sokáig élvezhetjük a friss leveleket.
Ha ez nincs, nagyon jó a szárított is.
Az olívaolajban eltett tonhal ugye adott, ezzel nincs
semmilyen teendőnk, csak legyen szobahőmérsékletű.
Az óriásbab konzerv pedig a saját levében felmelegítve
kerül a salátához, sokkal finomabb lesz a végeredmény.
Arra ügyeljünk, hogy kis hőn melegítsük fel, mert
könnyen leég.
És akkor az összeállítás.
Minden megmosott és/vagy burkolatától megfosztott
alkotóelemet feldarabolok és egy nagy tálba pakolok.
A hagymát félfőbe vágom és egy kicsit megsózom.
A paradicsomot (attól függően, hogy mekkorák),
szintén szeletelem és erre is kerül egy kevés só
(a paradicsomra kötelező a só, ez hozza ki belőle még
jobban az ízeket).
Az uborkát a héjával együtt vágom össze, itt még
finom, ehető a burkolata is.
A bazsalikomszárakról lecsipkedek jó sok apró,
zsenge levelet, ezek egyben maradnak.
A babot, mint fentebb írtam, a saját levében felmelegítem,
de a leve nélkül adom a salátához.
A fehérbab alacsony
zsírtartalmú, természetes
fehérjeforrást nyújtó könnyű és egészséges
étel,
a kiegyensúlyozott étrend ideális összetevője.
Rendkívül
sokoldalúan felhasználható, hidegen,
vagy melegen is fogyasztható,
egészséges és ízletes
kiegészítője számos ételnek, beleértve a
leveseket,
pörkölteket és salátákat.
A tonhalat az olajával együtt öntöm hozzá.
És hogy még egy kis ízt belevarázsoljak, az egészet
meglocsolom friss citromlével.
Tálalásnál egy jó adag olívaolajjal meg kell még
öntözni, így lesz teljes a dolce vita érzés és
lesz egy igazán kiváló nyári vacsoránk.
Boldog tunkolást kívánok Mindenkinek,
aki elkészíti!
😊
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése