Oldalak

2025. június 19., csütörtök

Tarator

...azaz a Bolgár uborkaleves
Hozzávalók (4 csészényi):
-1 kígyó uborkához
-0,5 liter joghurt, vagy ayran (nagyobb boltokban kapható), vagy aludttej
-1 csésze (2,5 dl) szódavíz, vagy buborékos ásványvíz
-1 marék darált dió (ez opcionális, nálam nem került bele, de autentikusan tesznek hozzá)
-2 gerezd (új) fokhagyma
-1 (nem kis) csokor friss kapor
-2 ek olívaolaj
-só
-frissen darált fekete bors
 
És akkor az elkészítés...
a lényeg, hogy minden hozzávaló vagy
hűtő hideg legyen, vagy fogyasztás előtt
tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy alaposan
lehűljön a levesünk, ugyanis ez a gyors recept
kifejezetten ezekre a nagyon meleg napokra való,
amik mostanában ismét vannak felénk.

Amennyiben a levest jó minőségű joghurttal,
vagy aludttejjel  készítjük, ezt fel kell hígítani
szódával, hogy a számunkra megfelelő leves állagot
elérjük, ha ayrannal, akkor ez kihagyható és akkor
a sóra is figyeljünk, mert ez sós készítmény. 
(Az ayran Török eredetű, joghurt alapú ital,
melyet vízzel és sóval hígítanak és habosra
kevernek. Gyakran fogyasztják nyáron, frissítő
és szomjoltó hatása miatt és mert segít pótolni
az elvesztett ásványi sókat.)
 
Az uborkát kis lyukú reszelőn lereszelem,
sózom, borsozom, rányomom a fokhagymát
és állni hagyom egy kicsit.
Az aludttejet összekeverem a szódával, az olajjal,
hozzáadom az aprított kaprot, majd az uborkát kicsit
megnyomkodva -a levével együtt- hozzáöntöm.
Kóstolni kell, mindenki szája íze szerint ízesítse.
Alaposan behűtve tálalom.
 
Fantasztikusan hűsítő, frissítő leves, valami
egészen mennyország, ebben a rekkenőben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése