2015. január 31., szombat

ANZAC keksz

 A "nagy háborúba" induló ausztráliai és új-zélandi katonáknak
csomagolták gondos hitveseik, innen származik a neve is:
Australian and New Zealand Army Corps, azaz az ANZAC.
Szóval, tavaly decembertől el is értem addig (eddig :),
hogy nyugodtan végiglapozzam a T-től (ly-nal :)))
kapott vacsora kódexet (mondhatnám, céges ajándékot :))).
10 perc összeállítani, nagyjából fél óra a sütési idő (összesen);
sütemény is, gyors is és még olvasni is marad időm! :)))
Hozzávalók:
-18 dkg zabpehely (vegyes volt itthon, kitűnő hozzá)
-15 dkg sütemény liszt
-10 dkg kristálycukor
-6 dkg kókuszreszelék
-1 nagy marék aszalt vörösáfonya
-12,5 dkg méz
-12,5 dkg vaj
-1 tk sütőpor
-2 tk forró víz
A sütőt előmelegítem 160 fokra.
A mézet egyenesen egy kis lábasba mérem ki,
ebbe kerül a vaj is, amiket kis láng fölött összeolvasztok.
A zabpelyhet, lisztet, cukrot, kókuszreszeléket,
vörösáfonyát egy nagyobb tálban összekeverem,
ráöntöm a kicsit hűlt mézes vajat, majd a vízben
elkevert sütőport és alaposan összekeverem az egészet.
A sütőlapra szilikont tettem, így egyszerűbb a hadművelet. :)
Evőkanállal nagyobb méretű gombócokat formázok
(mindet elkészítem, mert gyorsan lesz kész),
amiket a sütőlapon nyomok le és formázom,
nagyjából kerekre (nem kell körző :).
A sütőt légkeverésre kapcsolom és három részletben,
10-10 perc alatt megsütöm-csak ennyi ideig!
Bár még képlékenynek tűnhet,
miközben leszedjük a sütőlapról, de 
hűlés közben fog megszilárdulni!
Miután teljesen kihűlt, fémdobozban (állítólag) sokáig eláll. :)))
20 db, nagyon finom keksz-korong lett belőle. ;)


1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták ! Isteni illatok lehettek a konyhában , sütés közben !!

    VálaszTörlés