Úgy emlékszem, hogy gyerekkorom egyik legfinomabb
nassolnivalója az aszalt szilva volt.
nassolnivalója az aszalt szilva volt.
A Dédszüleimnél eltöltött időm alatt, a tiszta szoba egyik
szekrényének a tetején lapult a napon megaszalt,
több tepsinyi szilva.
És nem úgy volt az, hogy csak úgy nyakra-főre tömhettük magunkba,
megvolt annak a rendje és a módja, mikor is kaptunk belőle egy keveset.
Mikor már nagyobb lettem, vagy éppen a nagybáttyok jelen voltak,
be-beosonva azért rájárogattunk a mennyei mannára.
Úgy emlékszem... :)
Az ötlet pedig majdhogynem félálomban ért el a tudatomig,
ugyanis Hugh mester készített hasonlót valamelyik este,
nekem pedig csodával határos módon sikerült még azon
frissiben lejegyzetelni a receptet.
Akkor már ébren, természetesen! :)
Hozzávalók:Az ötlet pedig majdhogynem félálomban ért el a tudatomig,
ugyanis Hugh mester készített hasonlót valamelyik este,
nekem pedig csodával határos módon sikerült még azon
frissiben lejegyzetelni a receptet.
Akkor már ébren, természetesen! :)
(6 főre elegendő)
-0,5 kg aszalt szilva
-2 filter -vaníliás szilva- tea
-1 liter forrásban lévő víz
-25 dkg mascarpone
-porcukor
-pici tejszín
-a gyümölcs leve
-csipet só
-1 rúd vanília
-0,5 dl házi szilvapálinka (opcionális, de inkább ne hagyjuk ki :)
a teafilterekkel együtt és felöntöm forró vízzel
Ekkor a levet egy lábasba leöntöm/leszűröm,
a lecsepegtetett szilvát poharakba rendezem.
A folyadékhoz cukrot (ízlés szerint), csipet sót,
vaníliarudat, a kikapart magjával együtt hozzáadom
A vége előtt kevéssel, a pálinka is belekerül
-az alkohol kifő belőle, viszont a csodás aromája
benne marad, ezért ne hagyjuk ki!
Teljesen kihűtöm!
A mascarponét egy kevés (kb. 0,5 dl) tejszínnel
A poharakban lévő gyümölcsre adagolok a krémből,
meglocsolom a sűrítménnyel,
meglocsolom a sűrítménnyel,
sőt, még babapiskóta is került mellé,
a másik nagy kedvenc! :)
És bár a recept inkább télre ajánlható, semmilyen panasszal
nem élt a kis családom, amiért most került eléjük ilyen desszert. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése