Oldalak

2015. május 25., hétfő

Aszaltszilvás, mascarponés pohárkrém

Úgy emlékszem, hogy gyerekkorom egyik legfinomabb
nassolnivalója az aszalt szilva volt.
A Dédszüleimnél eltöltött időm alatt, a tiszta szoba egyik
szekrényének a tetején lapult a napon megaszalt,
több tepsinyi szilva.
És nem úgy volt az, hogy csak úgy nyakra-főre tömhettük magunkba,
megvolt annak a rendje és a módja, mikor is kaptunk belőle egy keveset.
Mikor már nagyobb lettem, vagy éppen a nagybáttyok jelen voltak,
be-beosonva azért rájárogattunk a mennyei mannára.
Úgy emlékszem... :)

Az ötlet pedig majdhogynem félálomban ért el a tudatomig,
ugyanis Hugh mester készített hasonlót valamelyik este,
nekem pedig csodával határos módon sikerült még azon
frissiben lejegyzetelni a receptet.
Akkor már ébren, természetesen! :)
Hozzávalók:
(6 főre elegendő)
-0,5 kg aszalt szilva
-2 filter -vaníliás szilva- tea
-1 liter forrásban lévő víz

-25 dkg mascarpone
-porcukor
-pici tejszín

-a gyümölcs leve
-csipet só
-1 rúd vanília
-0,5 dl házi szilvapálinka (opcionális, de inkább ne hagyjuk ki :)
A szilvákat két-három darabra vágom, nagy tálba teszem
a teafilterekkel együtt és felöntöm forró vízzel
-így hagyom pár órára, amíg teljesen megpuhul.
Ekkor a levet egy lábasba leöntöm/leszűröm,
a lecsepegtetett szilvát poharakba rendezem.
A folyadékhoz cukrot (ízlés szerint), csipet sót,
vaníliarudat, a kikapart magjával együtt hozzáadom
és közepes lángon a jó felére beforralom.
A vége előtt kevéssel, a pálinka is belekerül
-az alkohol kifő belőle, viszont a csodás aromája
benne marad, ezért ne hagyjuk ki!
Teljesen kihűtöm!
A mascarponét egy kevés (kb. 0,5 dl) tejszínnel
és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral kikeverem.

A poharakban lévő gyümölcsre adagolok a krémből,
meglocsolom a sűrítménnyel,
sőt, még babapiskóta is került mellé,
a másik nagy kedvenc! :)
És bár a recept inkább télre ajánlható, semmilyen panasszal
nem élt a kis családom, amiért most került eléjük ilyen desszert. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése