Oldalak

2016. február 21., vasárnap

Masala Chai

...avagy a belőle készült chai latte
A 2017-es gasztro-ajándékom egyike :)
A minap Kolléganénktól teafiltert kaptunk ajándékba,
a többiek ki is próbálták,
én csak fejben éreztem az illatokat és a lehetséges ízeket
-mindegyik fűszert ismerem, csak tea formában még nem ittam-,
ugyanis teljesen ki akartam élvezni a tea-időt. :)
Mivel a fűszerek adottak voltak itthon, csak szálas fekete tea
és filter kellett, aztán jöhetett az alkotás.
És akkor annak függvényében, hogy szinte számtalan
variációja létezik ennek a különlegességnek, jöjjön egy recept,
nevezzük próba-verziónak.
Mindkét chai latte kinézete ugyanilyen, úgyhogy csak egy fotó készült...az enyémről. :)
Hozzávalók: 
-2 dl vízhez
-1 dl zsíros tej
-3 kk barna cukor, vagy méz
-1 kk fekete tea (jó minőségű, szálas)
-3 kk barna cukor, vagy méz
-1 kk a chai fűszerkeverékből, ami az alábbi fűszerekből áll össze:
   -10 g egész fahéj
   -10 g szárított GYÖMBÉR
   -5 g egész csillagánizs
   -5 g zöld kardamom
   -5 g egész színes bors
Ezeket mozsárban őrlöm meg -és mindenképpen csak darabosra-,
ugyanis sokkal jobban lehet érezni,
hogy meddig törjük a fűszereket, hogy jó állagúak legyenek
és ez nem nagyon menne robotgéppel...így is csak pár pillanat
az egész művelet.
Az illatok már itt fantasztikusak, de ezt tudtam előre!
Az össz' mennyiség 35 g lett, ugyanennyi fekete teát is
kimértem, a kettőt összekevertem és a Német diszkontban
vásárolt filterekből egy párba kiadagoltam egy-egy kiskanállal
-visszakap belőle az is, akitől kaptam. :)))
A vizet és a tejet is felforraltam (utóbbit gőzöltem is) és mint fent már írtam,
2 dl vízbe pár percig kiáztattam a fűszerkeveréket, ebbe cukor került,
majd felöntöttem 1 dl tejjel és jó meleg állapotában megittam.
A kétkedőknek írom, hogy nem kell idegenkedni a tej-tea kombótól,
ugyanis nagyon kellemes frissítő a végeredmény!

A filteres ajándékot még tegnap kipróbáltam, az elkészülményt
ma teszteltem -az egész konyhában csodás ánizs és kardamom illat van;
a filteresben, azt hiszem, kicsivel több gyömbér van, de egészen
hasonló ízű fűszerkeveréket sikerült alkotnom
(viszek a dolgozóba is belőle :).
A jó minőségű, szálas fekete teának magának is valami egészen csodás
illata és íze van
-ha tehetjük, próbáljuk ki mindenféle ízesítés nélkül is a főzetét!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Mi is az a chai masala?

A tea számos kultúra meghatározó itala.

A kínai, a japán, az indiai vidékekről származó teák a legkedveltebbek világszerte.
Maga a chai szó is a kínai, pontosabban a mandarin nyelvből eredeztethető.
 India minden kétséget kizáróan egyike a tea-nagyhatalmaknak.

A Himalája déli lejtőinél fekvő északkelet-indiai állam nevét sokan leginkább
teájáról ismerik. Az illatos, nagy levelű, erős aromájú fekete tea hazája
Asszám állam, amelyről ez a nálunk is ismert aromás tea a nevét nyerte.
A nyugati kultúra a 19. században ismerkedett meg vele, jórészt a Brit Kelet-indiai
Társaságnak köszönhetően.

Hagyományosan ez az erős, önmagában is gazdag ízvilágú fekete tea 
képezi az alapját a chainak...mégis, messze többről van szó,
mint egyszerű erős fekete teáról.
A sok helyen masala chaiként is emlegetett ital ugyanis egy különlegesen selymes,
gazdagon fűszerezett tea tejjel.
Tévedés ne essék, nem az angolok tejes teájáról van szó,
amelynek régóta sok kedvelője akad a szigetországon túl is:
ez valami egészen más, korábban számunkra ismeretlen aromájú különlegesség,
amely az utóbbi években világszerte olyan népszerű lett,
hogy már nem egyszerűen ital formájában fogyasztják,
de desszertek készítésére is használják.

A chai tea vagy más néven chai masala Indiában egy erős fekete teafőzetet jelent
(alapvetően Assam-teából), amelyet többek között csillagánizzsal, fahéjjal,
gyömbérrel, zöld kardamommal, édeskömény-maggal, fekete vagy színes borssal
fűszereznek, tejjel (eredetileg bivalytejjel) öntenek fel és cukor nélkül fogyasztanak.
A fűszerezés és az elkészítés tekintetében egyaránt igen nagy a variációk száma
-kis túlzással azt is lehet mondani, hogy minden indiai családnak megvan
a maga titkos chai-receptúrája.
Tudni kell, hogy nincs rögzült receptúra sem a fűszerek összetételét,
sem az elkészítés módját, sem az arányokat illetően
-az azonban biztos, hogy minden chai fűszerkeverékben domináns
a fahéj és a gyömbér, a többiből csekélyebb mennyiség kerül bele.
Egyet azonban ne felejtsünk:
az igazi chai latte sosem nélkülözi a minőségi fekete teát!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

És egy pár szót a fekete teáról (is)

Akik törekednek az egészséges életmódra, azok számára
kötelező ital a fekete tea.
Élénkít, növeli a testi és szellemi frissességet.

Az Indiából származó élénkítő, a világ minden táján kulturális hagyományokkal
van körülvéve.



Mindenki tudja, hogy egy forró tea elszürcsölgetése önmagában is kellemes
hangulatot idéz a fogyasztója számára.
Emellett olyan élettani hatásokkal bír, mely miatt nem csak ajánlott,
hanem kötelező is a fogyasztása.
A fekete tea a szabadgyököket megkötő antioxidáns tartalma miatt
hozzájárul az egészséges életmódhoz.




Mit tudhat egy jó erős fekete?
Főként, ha nem kávéról, hanem teáról van szó.
A fekete tea -épp úgy, mint a kávé- kiváló élénkítő hatással rendelkezik,
amit a benne található thein tulajdonságának köszönhet.

Ez a központi idegrendszert stimuláló anyag mind a légzést, mind a vérkeringést serkenti
és ezáltal fokozza az agy oxigénellátását is.
A kávéhoz hasonlóan tehát a fekete tea szintén képes szellemi frissességet
és lendületet adni a fáradt szervezet számára.

Bár koffeintartalma alacsonyabb a kávénál, a vizsgálatok azt erősítették meg,
hogy a tea rendszeres fogyasztása -barna társával ellentétben- nem jelent problémát
a szervezetnek.

Reggeltől estig, bármely időszakban kiváló szomjoltó és élénkítő.
Sőt, az ajánlott napi 2-2,5 liter folyadékbevitel felét tea formájában érdemes elfogyasztani.



A tea, a benne lévő hatóanyagainak köszönhetően kivédi a baktériumok elszaporodását
a szájüregben, így mindig kellemes marad a lehelet.
Illetve rendszeres fogyasztóinak a lyukas fogaktól sem kell tartania,
mivel magas fluortartalma védi a fogakat és baktériumölő hatása miatt
csökken a fogszuvasodás kialakulásának veszélye.




Mivel a fekete tea csersavat tartalmaz, éhgyomorra kevésbé ajánlott fogyasztani
(mondjuk, kávét sem-a blogger :).

Annak ellenére, hogy a csersav nyugtatólag hat a szervezetben lejátszódó
folyamatokra, hosszútávon gyomorpanaszokat okozhat
és más nem kívánt folyamatokat generál, ha rendszeresen kora reggel,
evés előtt szürcsöljük el.



Egyszerre élénkít és nyugtatja meg a zakatoló szervezetet.
Alkotóelemeinek köszönhetően a világ minden pontján lehetőségünk van
beülni és elszürcsölgetni egy forró fekete teát.
Azok számára pedig, akik a lágyabb ízeket kedvelik, de szeretnék élvezni
a tea jótékony hatásait, a gyümölcsteák helyett az ízesített feketék közül
ajánlott válogatni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése