Az alapötlet onnan', hogy mint már írtam, boltban igen ritkán
veszek kész süteményeket, de van egy régi, hatalmas nagy kedvencem,
amit leginkább kilós formában érdemes venni (mert úgy olcsóbb),
de már olyan horror áron árulják, hogy az valami csuda.
A Kolléganém meg hozott be a minap, a receptet le is diktálta,
utánaolvastam még egy keveset, vettem hozzá pár érdekességet
és nekiláttam az elkészítésének.
Ez lett belőle.
A képen látható elkészülmény pontosan 5 perccel több időt töltött
a sütőben a kelleténél
-ez van, ha több dolgot csinál azember asszony egyszerre. :)
a sütőben a kelleténél
-ez van, ha több dolgot csinál az
Hozzávalók:
-1 kg liszthez (ami nálam kenyérliszt)
-60 dkg zsiradék (40 dkg rendes vaj és 20 dkg mangalica zsír)
-4 dkg só
-6 tojás sárgája
-3 dl (eredetileg tejszín), nálam tejföl
+
-1 tojás fehérje (felverve)
-díszítőanyagok (kömény, NIGELLA SATIVA, reszelt parmezán, szezámmag, mák, lenmag, napraforgómag, stb)
Ez a sós linzer (sós omlós tészta) alapreceptje.
A kimért lisztet átszitálom, beleöntöm a felolvasztott
zsiradékokat, sót, a tojások sárgáját és elkezdem összedolgozni
-a tejfölt akkor adagolom kanalanként hozzá, amikor már
Rövid idő alatt gyúrom össze és azonnal ki is nyújtom, úgy
Ezután szeletelem (éles késsel, vagy cukrász spatulával),
sütőlapra óvatosan átpakolászom és előmelegített sütőben,
sütőlapra óvatosan átpakolászom és előmelegített sütőben,
alsó-felső sütéssel, 200 fokon, pontosan 25 perc alatt készre sütöm. ;)
Ui.: még a kinézete ellenére is gyorsabban fogy, mint ahogy számítottam! :)))
Ui.: még a kinézete ellenére is gyorsabban fogy, mint ahogy számítottam! :)))
Nagyon szép! És igen: "rendes" vaj és zsír, ezek nélkül nem lehet csodát csinálni! Plusz még talán egészségesebbek is mint a margarin meg egyéb összetevők.
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm, a kis barnaságok nevében is! ;)
TörlésEgyszerű és nagyszerű! :)
VálaszTörlésAz bizony, még így, "szolárium-barna" színnel is! :)))
Törlés