2016. február 13., szombat

Vágott sós sütemény

Az alapötlet onnan', hogy mint már írtam, boltban igen ritkán
veszek kész süteményeket, de van egy régi, hatalmas nagy kedvencem,
amit leginkább kilós formában érdemes venni (mert úgy olcsóbb),
de már olyan horror áron árulják, hogy az valami csuda.
A Kolléganém meg hozott be a minap, a receptet le is diktálta,
utánaolvastam még egy keveset, vettem hozzá pár érdekességet 
és nekiláttam az elkészítésének.
Ez lett belőle.
A képen látható elkészülmény pontosan 5 perccel több időt töltött
a sütőben a kelleténél
-ez van, ha több dolgot csinál az ember asszony egyszerre. :)
Hozzávalók:
-1 kg liszthez (ami nálam kenyérliszt)
-60 dkg zsiradék (40 dkg rendes vaj és 20 dkg mangalica zsír)
-4 dkg só
-6 tojás sárgája
-3 dl (eredetileg tejszín), nálam tejföl
+
-1 tojás fehérje (felverve)
-díszítőanyagok (kömény, NIGELLA SATIVA, reszelt parmezán, szezámmag, mák, lenmag, napraforgómag, stb)
Ez a sós linzer (sós omlós tészta) alapreceptje.
 A kimért lisztet átszitálom, beleöntöm a felolvasztott
zsiradékokat, sót, a tojások sárgáját és elkezdem összedolgozni
-a tejfölt akkor adagolom kanalanként hozzá, amikor már
elkezd összeállni.
Rövid idő alatt gyúrom össze és azonnal ki is nyújtom, úgy
1,5 cm vastagságúra (sütőlapon, tálcán), lekenem a felvert tojással,
megszórom a díszítéssel és bekerül a hűtőbe, 1-2 órára.
Ezután szeletelem (éles késsel, vagy cukrász spatulával),
sütőlapra óvatosan átpakolászom és előmelegített sütőben,
alsó-felső sütéssel, 200 fokon, pontosan 25 perc alatt készre sütöm. ;)
 Ui.: még a kinézete ellenére is gyorsabban fogy, mint ahogy számítottam! :)))

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép! És igen: "rendes" vaj és zsír, ezek nélkül nem lehet csodát csinálni! Plusz még talán egészségesebbek is mint a margarin meg egyéb összetevők.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm, a kis barnaságok nevében is! ;)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Az bizony, még így, "szolárium-barna" színnel is! :)))

      Törlés