2016. február 28., vasárnap

Fejtett bableves

A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és
Közép-Amerika.
A legrégebbi, 8-10 ezer éves leletek
perui és mexikói ásatások során
kerültek elő.
Európába az amerikai bab Kolumbusz
hajóival érkezett és hamarosan el is terjedt
az egész kontinensen,
háttérbe szorítva a korábban fogyasztott
változatokat (pl. lóbab).
Hozzávalók:
-1 kg fejtett babhoz
-4 babérlevél
-6-8 nagy gerezd fokhagyma
-6 közepes sárgarépa
-1 darab Sárréti füstölt csípős Cayenne
-30-40 dkg füstölt oldalas-porc
-só
-ízvarázs
-darált bors

a rántás-habaráshoz:
-kevés zsiradék
-1 nagy fej vöröshagyma
-1 púpos ek liszt
-3 dl tejföl
-1 kk füstölt csípős paprika
A fejtett bab felhasználása eltér a száraz babétól,
ugyanis ezt sem beáztatni, sem több órán át főzni nem kell.
Ezért tettem fel a babot a szeletekre vágott
füstölt hússal, a nagyobb darabokra vágott répával
és a fűszerekkel együtt főni

-az egésznek ugyanis elég nagyjából fél óra a puhulásra.
Plusz mondjuk még az az idő, amikor a kevés olajon az
apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem, azt egy kanál
liszttel elkeverem és a tejföllel felöntve, pár percig főzöm.

Ezt a kombót öntöm a babra + annyi vizet, amennyi levest
szeretnék-én ezt viszonylag sűrűre szoktam hagyni.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 A fejtett babról

Ez a nagy tápértékű, laktató zöldségféle, bármely kiegyensúlyozott
étrend zsírszegény, rostban gazdag alapanyaga lehet,
a vegetáriánus étrendből meg szinte nem is hiányozhat.
Szárított formában ugyan egész évben rendelkezésünkre áll,
de a frissen fejtett nyári bab különösen ízletes és
vitaminokban is gazdagabb.

A többi hüvelyeshez hasonlóan a fejtett bab is kitűnő fehérjeforrás.
Húsfélék helyettesítője lehet az étrendben, mivel fehérjéi a gabonafélék
(pl. száraztészta, rizs)
fehérjéivel kiegészítve egyenértékűek a hús vagy a tojás fehérjéivel.  

A fejtetett bab és a hüvelyesek az egyik legjobb forrásai az oldható
és oldhatatlan élelmi rostoknak.
Az előbbiek megkötik a bélben a koleszterint, ezáltal gátolják,
vagy csökkentik annak felszívódását.
Vizsgálatok szerint, a bab a teljes vérkoleszterinszintet 19%-kal,
a rossz típusú koleszterinszintet pedig 24%-kal is csökkentheti,
miközben a jó típusú HDL-koleszterinszint változatlan marad.
Ez az eredmény azoknál a betegeknél jelentkezik leglátványosabban,
akiknél a vérkoleszterinszint kiindulási értéke magas.

Mivel a hüvelyesekben lévő keményítő -ha nem pépesítjük-
az oldhatatlan élelmi rostoknak köszönhetően, a szervezetben
csak nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor
hosszabb idő alatt kerül be a véráramba és nem emeli meg
ugrásszerűen a vércukorszintet.
Ennek különösen a cukorbetegek számára van jelentősége,
mivel segít vércukorszintjük egyenletesen tartásában.

Az oldhatatlan rostok serkentik a bélmozgást, így hatásosak
székrekedés ellen, illetve mérséklik a vastag- és végbélrák veszélyét,
valamint elősegítik a rákkeltő anyagok és mérgek
gyorsabb kiürülését a szervezetből.

A bab és a hüvelyesek viszonylag sok purint tartalmaznak,
köszvényes betegeknek ezért érdemes kerülni,
de legalábbis mérsékelni fogyasztásukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése