Oldalak

2018. szeptember 9., vasárnap

Szilvabefőtt

A szilvabefőtt berakása nálam
annyira magától értetődik, hogy
nélküle el sem tudnám képzelni a
téli kamránk polcát!
Lehet, ha nem raknék, nem is 
jönne a tél?! 😀
Hozzávalók:
-kb. 10 kg szilvához
-3 csomag Dr Oetker Befőtt tartósító
-4,5 liter víz
-2 kg és 25 dkg cukor
-20 db 720 ml-es befőttes üveg

Minek utána két dolog is segítségemre van
a befőzések során, a mosáson és felezésen kívül
szinte nincs is túl sok tennivaló a téli eltevésekkel.
Az egyik ilyen dolog a befőtt tartósító
(hogy az ég áldja meg az eszét annak, aki anno
kitalálta 😂😂😂), a másik az automata
dunsztoló (itt is osztom az előzőeket 😂).
És hogy miért is mondom ezeket?
Hát csak azért, mert ha valaki annyira hülye elszánt,
hogy munka után is képes nekiállni
befőzni, az simán el tud vánszorogni  menni aludni,
még éjfél előtt.
(Másnap pedig kipihenten ismét munkába indulni. 😞)

Na, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a téli
rettenetben legyen miért nyúlni a polcra!  

Az első dolog itt is az lesz, hogy a felöntőlevet
elkészítem és teljesen kihűtöm.
(Ezt egyébként előre is el lehet készíteni, főleg,
ha úgyis befőzős időszakban vagyunk...lezárva
el lehet tenni jó pár napra a levet!)
A szilvát -folyó víz alatt- alaposan átmosom,
felezem, kimagozom, szépen, gazdaságosan
üvegekbe pakolom, felöntöm a lével (az üveg tetejétől
egy centinyire, csak mert a szilva fel fog venni a léből),
 majd leszorító és tető kerül mindre, aztán mehetnek
ezek is az automatába, 90 fokon 30 percre.
Az idő lejártával azonnal kikerülnek a gépből
és kihűlés után mehetnek a kamrapolcra.
Díszítésügyileg most ennyire futotta...hát na! 😀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése