2014. október 25., szombat

Brokkoli krémleves

Hozzávalók:
-2 fej/csomag/darab brokkoli (1 kg) :)
-5 dl tejszín (NEM főzőtejszín :) 
-1 liter húsleves, vagy zöldségleves
-HIDEGEN SAJTOLT NAPRAFORGÓOLAJ 
  (természetesen sima olaj, olívaolaj, vaj is tökéletes hozzá
   -nem dől kardnak senki! :)))
-2 közepes fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-frissen reszelt szerecsendió
-só
-őrölt bors
Az eljárás (maga a főzés folyamata :) nagyon
hasonló a krémlevesek esetében.
Ezt is úgy kezdem, mint pl. a
a kicsire vágott vöröshagymát az olajon
dinsztelni kezdem, közben a brokkoli fejeket
és a megtisztított szárat átmosom, feldarabolom
és a hagymára dobva
-a szeletelt fokhagymával együtt-
egy kicsit összesütöm.
Fűszerezem, felöntöm a húslevessel
és puhára főzöm. Ha megfőtt, a botmixert ráengedem,
ekkor öntöm hozzá a tejszínt is, majd
a tűzre visszatéve felfőzöm.
Ennyi! 
Hozzá FŰSZERES KRUTON készült.
Most pedig egy kis okosság! :)
A brokkoli a vadkáposzta egy termesztett változata;
közeli rokona a karfiol és a fejes káposzta.
(Nyersen pontosan olyan is az íze-fantasztikus!)
A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább
béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C),
de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3),
kalcium és vastartalma is.
Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben!
A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették
-a római korban!
Magyarországon -bár már régóta ismert zöldségnövény-,
nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el;
a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban.
Párolva megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat
és mélyhűtésre is alkalmas.
Nem csak a rózsája, hanem a szára is ehető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése