2014. október 24., péntek

Tökmag


A tökmag őshazája Dél- és Közép-Amerika;
állítólag a texasi és a mexikói indiánok
termesztették ültetvényeiken.
Hazánkban is nagyon régen termelik,
mindig jól megfért a kukoricásban és még
a népi gyógyászatban is  kivívta magának a helyet!
Ez valamikor finom csemegének számított.
A legjobb a marhatökből
(bárgyún kifejezve, a Halloween tök :)))
(vagy, T-vel közös nyelvhasználatban: halogéntök :)))))
kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva,
téli estéken fogyasztották az emberek,
elejét is véve számos betegségnek
-felismerték a sütőtök és a tökmag jelentőségét.
Számos betegség, főleg vese-, máj-, köszvény- és bélbetegségek-
esetén ajánlották a sütőtököt, de elsősorban
a magjának tulajdonítottak különleges gyógyító hatást.
Egyes helyeken hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták,
máshol féregűzőnek tartották,
valószínűleg magas zsír- és élelmi rost-tartalmának
köszönhetően.
A sütőtök táplálkozás-élettani értékei ma sem vitathatók!
A húsa -mint azt sárga színe is mutatja- igen gazdag
karotinoidokban, C- és B-vitaminokban!
És akkor még egy pár sor,
hogy ne csak okosságokat írjak! :)
(katt. a címekre)
TÖKMAGOS SÜTŐTÖK KRÉMLEVES


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése