2014. november 29., szombat

Csirkecsorba

...vagy erdélyi csorba.
Mert hát ismét ettünk valahol, valamiket! :)
Történt ugyanis, hogy a ház Urával leléptünk pár napra itthonról:
kevéske wellness, experience, gastronomy
-kellett, jó volt és ráadásképpen még ötletek is gyűltek a hét alatt,
itt van az egyik! :)
Hozzávalók:
-1 kg csirkehús (most mellfilé)
-2 db közepes méretű vöröshagyma
-4 db sárgarépa
-2 db petrezselyemgyökér
-1 kis méretű zellergumó
-1 db paprika és
-1 db paradicsom (egészben, csak az ízük miatt)
-negyed fej édeskáposzta
-2 db nagy méretű krumpli (1 db egészben hagyva)
-1 csészényi zöldborsó (a fagyasztott is teljesen kiváló)
-olaj
-só
-darált bors
-késhegynyi (és tényleg nem több) csemege paprika
-ételízesítő (csak a kávémba nem :)))
-tárkony
A vöröshagymát apróra vágom, kevés olajon üvegesre
dinsztelem, erre dobom a harapható méretűre vágott
csirkehúst, ezt fehéredésig sütöm.
A répát, zöldséget, karalábét, zellergumót
(karikára-, kockára vágva), egész krumplit
(vagy félbe vágva) a húshoz adom, ezzel is
sütöm egy kicsit, fűszerezem, felöntöm annyi vízzel,
amennyi ellepi és jó félig főzöm az egészet.
Ezután kerül bele a kis kockára vágott krumpli,
a zöldborsó és a szintén kockára vágott káposzta
-mert bár sem a csirkehúsnak, sem a zöldségeknek
nem kellene sokat főni, de ezeket a fajta leveseket
sokkal jobban szeretem/szeretjük úgy (tartalmasabb is lesz),
ha nagyon kis tűzön, akár egy órát is fődögél.
Nagyjából ilyenkor ízesítem be rendesen
és öntöm fel annyi vízzel, amennyi levest szeretnék
(hígabbra, sűrűbbre lehet hagyni).
Magát a sűrítést (ha sűrűbb a leves, el is lehet hagyni,
vagy hogy ne kelljen bele -akár- tészta)
az 1 db egészben főtt, majd áttört krumpli fogja adni!

A legvégén, amikor a gázt kikapcsoltam a leves
alatt, hozzákeverek egy-két evőkanál
-nem kell sok bele
(természetesen citromlével is lehet savanyítani)!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése