2014. november 3., hétfő

Plov, piláf, rizseshús-az okosság :)

Most mondjam azt, hogy a mai délutánom
a gondolataim körül forgott és ennek
folyományaként döntöttem úgy estére, hogy
feltétlenül át kell néznem, meg kell
osztanom és szelektálnom kell a
bejegyzéseimet-csak mert a 180 vázlat
azért tényleg több a sok(k)nál
és egyébként is mire várok a
megosztásukkal, nem? De! :))) 
(Feljebbvalói javaslatra:
Igazam van? Igazam van!  
És milyen sokszor volt ma is igazam?! :)))))
A BÁCSKAI RIZSESHÚS RECEPTJE
pedig azt hiszem, hogy pont ehhez
a gondolatsorhoz íródott, anno. :)

Bár a plov leginkább valóban
rizseshúst jelent, készülhet
-és korábban készítették is-
a legkülönfélébb gabonából
(tönkölybúzából, árpagyöngyből, cirokból)
akár rizzsel keverve.
Az igazi, hagyományos plov
bárányhússal készült,
de napjainkban már szinte tetszőleges
a hús megválasztása, sőt, nem ritka
a hallal készített plov sem.
A plov esetében, a minőség szempontjából
különleges jelentősége nem az
alapelemeknek -a rizsnek és a húsnak- van,
hanem a hozzáadott értéknek,
a készítésekor felhasznált aszalékoknak
és fűszereknek, illetve
a készítés módjának.
A különböző alkotórészek arányának,
azok elkészítésének és végül
azok keverésének és a tálalásnak.
Minden háziasszonynak saját,
egyedi receptúrája van.
A leglényegesebb a hús elkészítése.
A húst apróra vágott zöldségekkel
(sárgarépa, hagyma,
paradicsom, paprika stb.),
felaprított szárított gyümölcsökkel
(mazsola, sárgabarack,
aszalt szilva, füge stb.)
együtt először rövid ideig
sütik, majd párolják.
Ha a félig kész húshoz teszik
hozzá a száraz rizst és azt a
hússal együtt párolják készre,
akkor üzbég plovról beszélünk,
ha a rizst külön főzik meg és a hús is
külön készül és csak tálaláskor
keverik a két komponenst össze,
akkor az azerbajdzsáni plov.



1 megjegyzés:

  1. 180 vázlat, atyavilág! :) Tessék csak szépen sorban közzétenni, ne titkold az ilyen finomságok receptjét! :)

    VálaszTörlés