.
Hozzávalók:-1 kg kenyér liszthez (+fog még kelleni az átgyúráshoz és a nyújtáshoz egy kevés rétesliszt)
-35-40 dkg (házi sertés) zsír (szobahőmérsékletű)
-5 dkg élesztő
-2 dl tej (3,5 %-os)
-5 kk cukor
-3 db egész tojás (méretfüggő, ezek L-es méretűek)
-3 dl tejföl (vagy amennyitől jó állagú lesz a tésztánk...és pont ezért, ezt részletekben adagoljuk a tálba)
-1 ek só
-valamennyi frissen darált bors
-1 egész, felvert tojás, a lekenéshez
A lisztet átszitálom
(lehet, hogy már öregszem, de így gondoltam jobbnak :),
kimérem a zsírt, hozzáadom a liszthez és robotgéppel
elkezdem dagasztani.
Az elején elég ragacsos a massza, de egy olyan
10 perc lassú dagasztás elteltével már kezd alakulni.
A tejet felmelegítem, beleteszem a cukrot, majd
az élesztőt és hagyom felfutni. Ezt és a többi
hozzávalót is a lisztes masszához adom;
az élesztőt és hagyom felfutni. Ezt és a többi
hozzávalót is a lisztes masszához adom;
kis szünetekkel -csak hogy a gép le ne égjen-
kb. fél órán át dagasztom, majd egy órán át,
letakarva kelesztem. Ezután kézzel átgyúrom,
lisztezett lapon vékonyra nyújtom, balról jobbra és
alulról-felülről hajtom (vagy éppen ellentétesen :)))
és letakarva duplájára kelesztem.
Ha szép pogácsát akarunk (nem csak finomat ;),
akkor ezt még egyszer-kétszer meg kell ismételni.
A sütőt előmelegítem 200 fokra (most alsó-felső sütéssel).
A tésztát nyújtom, szikével rácsozom a tetejét,
kiszaggatom, egy kicsit formázom még a pogikat,
sütőlapra pakolom őket, lekenem a
tetejüket a felvert tojással és 30 perc alatt készre sütöm.
És hogy mit csinálok a maradék kis tésztácskákkal?
Az ég világon semmit...kidobom őket! :)))
Lehet, hogy nem túl fotogének a csáré pogácsák,
de én egyenesen ezekért rajongok!
Viszont nagyon finomak lettek!
kb. fél órán át dagasztom, majd egy órán át,
letakarva kelesztem. Ezután kézzel átgyúrom,
lisztezett lapon vékonyra nyújtom, balról jobbra és
alulról-felülről hajtom (vagy éppen ellentétesen :)))
és letakarva duplájára kelesztem.
Ha szép pogácsát akarunk (nem csak finomat ;),
akkor ezt még egyszer-kétszer meg kell ismételni.
A sütőt előmelegítem 200 fokra (most alsó-felső sütéssel).
A tésztát nyújtom, szikével rácsozom a tetejét,
kiszaggatom, egy kicsit formázom még a pogikat,
sütőlapra pakolom őket, lekenem a
tetejüket a felvert tojással és 30 perc alatt készre sütöm.
És hogy mit csinálok a maradék kis tésztácskákkal?
Az ég világon semmit...kidobom őket! :)))
Lehet, hogy nem túl fotogének a csáré pogácsák,
de én egyenesen ezekért rajongok!
Viszont nagyon finomak lettek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése