Oldalak

2018. február 25., vasárnap

Borscs

Legyen főtt, vagy nyers étel, a cékla
színt hoz az ételekbe. Sőt, az ízletes
répaféle számos különböző módon
elkészíthető és biztosítja a szervezet
számára a szükséges B-vitamint és a
folsavat...mi egy pár napja ivólé 
formájában fogyasztjuk. :)
Hozzávalók egy 4 literes lábashoz:
-0,5 kg cékla
-2 szál póréhagyma fehér része
-3 db közepes sárgarépa
-0,5 kg fejes káposzta
-0,5 kg krumpli
-2 közepes fej vörös-, lila-, vagy sonkahagyma
-kevés zsiradék
-2 ek fehér balzsamecet (vagy valamilyen enyhe ecet)
-1,5-2 liter zöldség alaplé
-só
-frissen darált bors
-cukor, vagy valamilyen édesítő
-1 kk őrölt kömény
+tejföl (jó fajta, sűrű)

 A gyorsabb munka/haladás/végeredmény érdekében
pucoljuk meg és készítsük össze a hozzávalókat,
valamint a  fűszereket a kezünk ügyébe
-én legalábbis így szoktam. :)))
A felaprított vöröshagymát kevés olajon dinsztelni
kezdem, majd amikor már áttetsző, belekerül
a szeletelt fokhagyma, a karikára vágott póré,
az egészen apróra vágott zeller, a kockára vágott sárgarépa,
krumpli, a vékonyra szeletelt káposzta és végül cékla
-így, szépen sorjában. :)
1-2 percig átforgatom ezeket-ekkor kerül rá a cukor is
(amitől szépen meg fognak karamellizálódni
a zöldségek és még finomabb lesz a végeredmény),
valamint a fűszerek.
Tehát a zöldségeket felöntöm a leves alappal,
fűszerezem és kb. 15-20 perc alatt készre főzöm.
Az ecet csak a legvégén fog a levesbe kerülni, kóstolok
még, ízesítek, ha szükséges, majd miután tányérokba
szedtem a levest, mindegyik tetejére kerül egy
kis tejföl.
Nekem tejföl nélkül sokkal jobb, dehát ízlések és pofonok... ;)
A színe pedig senkit ne riasszon el (nagyjából olyan,
mint a paradicsomlevesünk), valami egészen frenetikus
íze van! ;) 
Ui.: ha a céklát előtte sütőben megsütjük,
akkor lesz a legbombasztikusabb a levesünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése