2014. április 19., szombat

Házi torma

"A tormát (Armoracia rusticana), tulajdonságai alapján sorolhatjuk a gyógynövények és a fűszernövények közé is. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken. A népnyelv közönséges és csípős tormának is nevezi. Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A mindenki által köztudott erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A torma évelő, lágyszárú növény; fehér karógyökerei a legnagyobb hideget is jól bírják. Nagy sötétzöld levelei ráncosak. A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.
A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet.
A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák.
A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják."
Forrás:Házipatika.com
Hozzávalók:
-25 dkg (tisztított) tormához
-1,5 dl víz
-4 ek 20%-os ecet
-4 dkg cukor
-1 kk só (NEM a jódozott, mert attól megbarnul)
A kiásott tormagyökeret folyó víz alatt alaposan
megsúrolom, zöldségpucolóval megtisztítom,
 ceruza vékonyra vagdosom
és húsdarálóval ledarálom
Küzdök az elemekkel és az érzelmekkel-sírás nélkül így sem bírtam! :)))
(a Nagymamám mindig kézi reszelővel
reszelte, az udvaron
-egyedül ott lehet sírás nélkül kibírni;
vagy ott sem! :).
A vizet felforralom a sóval, cukorral,
ecettel és a tormára öntöm.
Nem fedem le és legalább egy éjszakára
hűvösre teszem (spájz),
ezalatt kihűlik, s ha ízesíteni kell
még rajta, így már fogjuk érezni rendesen az ízét.
Üvegedényben, hűtőben sokáig eláll
-csak nem nálunk! :)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése