2013. január 26., szombat

Krumplilé leves sztrapacskával

Hozzávalók:
-0,5 kg nyers, tisztított krumplihoz
-25 dkg rétesliszt
-só -ezekből bőséges mennyiség lesz!
 *(1 tojás)
-bors, ételízesítő
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-olaj
-nagy csokor petrezselyemzöld
A krumplit apró lyukú reszelőn (géppel :) lereszelem
-nem kell kinyomkodni;
hozzákeverem a lisztet és sózom.
Nem kell hozzá külön főzővíz sem!
Olajon apróra vágott hagymát dinsztelek, felöntöm a krumpli főzővizével
+ még egyszer annyival, ízesítem és felfőzöm.
Közepes forrás mellett beleszaggatom a 'sztrapacsot' és
hogy hűen adjam vissza a receptet, vizezett deszkáról** szaggatom
(kávés kanállal, mert megnő),
mint ahogy a Nagymamám mindig is tette!
Legalább 15 percig főzöm.
Előtte, vagy utána  beleszórom az apróra vágott petrezselymet,
ha kell, ízesítem még és azonnal nekilátok az evésnek!
Ez egy nagyon olcsó, duplán olcsó étel; nem csúcskategóriás,
de minden ízében kifogástalan!
Kell, hogy ilyeneket is ismerjen az utókor!
***A tojásról és a szaggatásról: eredetileg a 'sztrapacsba' nem kell tojás (én sem teszek bele), de ha kis lyukú nokedliszaggatóval szaggatjuk a főzővízbe, előfordulhat, hogy szétfő. Ezért, ha biztosra akar menni valaki, tehet bele 1 kiló liszthez 1 egész tojást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése