Oldalak

2012. december 21., péntek

Töltött káposzta

A töltött káposzta  a magyar konyha
egyik jellegzetes téli étele,
melynek elődje -a káposztás hús-
már az 1600-as években is
jelen volt a konyhákban.
Karácsonyra mindig nagyobb mennyiséget szoktam készíteni
-tavaly 2 db 10 literes fazékkal, 25-25 töltelékkel
(szilveszterre semmi nem volt belőle, mindenki ezt ette)-,
mert több napon át fogyasztható, sőt közben nő az élvezeti értéke;
ha marad, az megy a fagyóba adagokban. 
Elkészítéséhez alapvetően savanyú káposzta-lapu
(a vastag erét levágom) és szálas káposzta kell
-mossuk át meleg vízben a káposztát, de előtte nyomjuk ki a levéből,
a levet tegyük félre -ebből majd öntögethetünk rá főzés közben,
-darált hús-finomabb fele sertés-, fele marha arányban
-sőt,még különlegesebbé tehetjük, ha a húst nagyon
apróra vágjuk össze darálás helyett;
-gersli-nem rizs!- a rizs a töltött paprikába való,
-só, bors, pirospaprika,
-vöröshagyma,
-fokhagyma szükséges.
Az arányokat tekintve -mert NagyAnyám így tanított- a lényeg:
1 kg darált húshoz 20-25 laput, 20+5 dkg gerslit
-20 a töltelékbe,5 a káposzta közé szórva,
2 kg szálas káposztát és legalább 1,5  kg oldalast, csülköt, körmöt számolunk
-amikből első körben kiváló pörköltet készítünk, jó félig főve.
Ugyanis ettől lesz elképesztően finom a káposzta
-és ezért fogja a stafétabotot átadni az ember NagyAnyja!
 😊
A fűszerezés már inkább ahány ház ...ízlés szerint.
A darált húshoz keverem a megmosott, nyers gerslit,
olajon megpirított hagymát, elkeverem, és sóval,borssal,
piros paprikával, átnyomott fokhagymával ízesítem.
Tojást ebbe nem teszek (mert lágyra szeretném a tölteléket),
viszont egy szakács ismerősömtől átvettem a technikát
és 1 kg-onként 2 dl vizet öntök a masszához 
-nem lesz kemény, nyögvenyelős.
A gombóckák a Hölgyeményemnek készülnek...nem eszi a laput...nem nyúl! :)
A káposztalevelekbe beleteszek egy-másfél evőkanálnyi darált húst
(a másik drága Nagymamám 3 kanállal tett, mert szerinte
az volt az elfogadható méretű töltelék, ami végigérte
csuklótól ujjhegyig a tenyerét) és úgy göngyölítem fel,
hogy a két szélét közben benyomkodom-csak lazán.
Egy nagy fazék aljára vágott káposzta kerül, rá egy sor pörkölt hús,
erre egy sor szorosan rakott töltelék; 
így rakjuk, míg jó 2/3-ig lesz a fazék, a tetejére szálas káposzta kerüljön.
A pörkölt zaftjával+vízzel felöntöm és lassú tűzön megfőzöm-2 óra. 
Tejfölt és friss kenyeret adjunk hozzá.
Ja, és csípős paprikát, aki szereti.
Télen itt be is fejezem, viszont ha nyáron főzök ilyet,
egy vékonyka rántást azért teszek rá.
(Nyáron általában másfélét főzök - édes káposztába töltve,
paradicsomlével, kolozsvári szalonnával és kaporral
-majd jön az is!)
 
Az első önálló főzésnél anno úgy izgultam,
hogy még a főzni nem tudó férjemet is magam mellé állítottam
-most sem tudom, hogy minek-, de mivel egészen jó lett a végeredmény,
a többinek már lazábban álltam neki. Sokkal lazábban!
😀
Nem kifejezetten a gyorsan elkészíthető ételek közé tartozik,
de ha ráérzünk az "ízére", nem fogjuk kihagyni a repertoárból!
  Főleg nem karácsonykor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése