2012. december 16., vasárnap

Piparkakku, a finn karácsonyi keksz

Hozzávalók:
-7,5 cl melasz-ha nincs, tökéletes a cukorszirup is!
-8 dkg cukor
-12,5 dkg vaj/margarin
-20 dkg liszt
-1 kk őrölt fahéj
-1 kk őrölt gyömbér
-1 kk őrölt szegfűszeg-e három fűszer helyett kiváló a mézessütemény fűszer!
-1 kk reszelt narancshéj
-1 kk só
-1 kk szódabikarbóna
-1 egész tojás
Ebből két adag lesz!
A melaszt, a cukrot, a vajat és a fűszereket összefőzöm, majd hűtöm.
A masszához keverem a tojást, a sót, a lisztet, a szódabikarbónát
-egy éjszakára hűtőbe teszem.
Lágy masszát fogunk kapni, de a hűtés be fog segíteni a formázhatóságba! 
3 mm vékonyra nyújtom, többféle formával szaggatom;
előmelegített sütő, légkeverés, 180 fok, 5 perc (160 fok 8 perc)
-nézzük, nehogy megégjen, világos színűnek kell lennie!
Ha valami véletlen baleset folytán nem lenne elraktározva 
melasz a spájzunkban :), akkor sem dőlünk kardnak
-cukorszirupot szoktam csinálni helyette, teljesen hibátlan az is
(vagy a méz)!
Cukorszirup:
-0,75 dl víz
-7,5 dkg kristálycukor - kavarás nélkül összefőzöm/szirupot csinálok-el kell főzni- és így keverem a hozzávalókhoz.
Sütés után rácson érdemes kihűteni, utána jól záródó fém dobozban 
nagyon sokáig eláll-már ha lesz minek elállnia. 
És a végén kérek bocsánatot minden honfitársamtól, 
de szerintem finomabb a mi mézesünktől!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése