2012. december 14., péntek

Italvariációk karácsonyra

Limoncello
-0,5 dl  vodka/fehér rum
-4 nagy citrom sárga héja (előtte alaposan megmosva) és leve
-4 db szegfűszeg
-1 rúd vanília
-1 rúd fahéj - befőttes üvegben, szobahőmérsékleten, 2 hétig érlelem; naponta össze kell rázni. Ez idő alatt elképesztően csodás illata és színe lesz az alapunknak.
-20 dkg cukrot
-5 dl vízzel sziruppá főzök ( kb. 30 percig főzöm, gyöngyözve!)
A szirupot összeöntöm az átszűrt alappal és behűtve kínálom.
Orangecello
Ilyen az eredeti.
Ennek sokféle variációja létezik.
-7 nagy méretű narancs héja (megmosva, a fehér rész ne kerüljön bele)
-750 ml vodkába/fehér rumba áztatva kb. 2 hétre; ehhez is szirupot készítünk utána: 2,5 dl vízből és 1,5 csésze cukorból.
Ez az alap "mű", ezt lehet tuningolni, pl. 1 lime levével és héjával, vanília rúddal, fahéj rúddal, kardamom maggal.
Kókusz likőr
-6 dl tejszínt forrpontig melegítek, a tűzről levéve belekeverek
-30 dkg cukrot/porcukrot
-1-2 ek vaníliás cukrot
-15 dkg kókuszt
-4 dl vodkát/fehér rumot.
Hűtőben tároljuk így 2-3 napot, időnként rázzuk össze; szűrjük és továbbra is hűtőben tároljuk.
Csokoládé likőr
-2 dl (hab)tejszínhez
-0,5 dl porcukrot
-1 dl instant kakaóport és
-1 dl alkoholt keverünk-lehet vodka, rum, konyak.
Ne rázzuk túl sokat, a tejszín miatt.
Milky
-1 dl vodkát/fehér rumot
-3 dl tejszínt és
-2 ek mogyorókrémet összemixelünk, hűtőben tároljuk.
Milky 2
-2 dl rumhoz
-2 ek. vaníliás cukrot és
-1 tubus sűrített tejet keverünk.
Tojáslikőr
-1 dl vodkát/konyakot/rumot
-1 dl porcukorral
-2 ek vaníliás cukorral és
-4 (nagyon friss) tojás sárgájával addig rázunk, míg homogén elegyet kapunk.
Tejszínes likőr - a Komaasszonytól
-2 dl fehér rum, vagy whisky
-2 ek cappuccino por
-2 ek vaníliás cukor
-15 dkg porcukor
-2 tojás sárgája
-4 dl (hab)tejszín

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése