A recept eredetileg az Észak-Olasz régióból,
Piemontból származik,
Piemontból származik,
de egész Olaszország területén fogyasztották
bogyós
gyümölcsökkel, karamellel, csokoládéval,
vagy gyümölcs szósszal tálalva-a szó jelentése: főzött tejszín.
Ez nem az én művem, de így szeretném enni! |
Éveken keresztül csak ezt ettem Náluk desszertnek,
karamell öntettel... :)))
...és sokáig próbálkoztam is az elkészítésével
(ebben rendkívül kitartó voltam, mert a
legnagyobb kedvenceim közé tartozik),
legnagyobb kedvenceim közé tartozik),
de csak nem akarta az igazságot, nem igazán akart
összejönni a tej-tejszín-zselé arány,
de jelentem tisztelettel, már vagy két éve sikerrel készítem!
összejönni a tej-tejszín-zselé arány,
de jelentem tisztelettel, már vagy két éve sikerrel készítem!
Rengeteg recepten, variáción, javaslaton rágtam át magam;
szinte minden szakácsnak van erre leírása
-mondanom sem kell, volt amelyik elfolyt, volt,
amit ki sem tudtam borítani a formából,
olyan volt, mint a beton.
olyan volt, mint a beton.
Egy szó, mint száz, volt pár alakítás, ami nem aratott
osztatlan sikert, de hogy lássa kis családom az elszántságomat
osztatlan sikert, de hogy lássa kis családom az elszántságomat
(és az elkeseredettségemet),
azért mindet rendre megettem! :)))
Tehát ez a recept rendesen ki van próbálva, le van
tesztelve, a családdal rendszeresen meg van etetve! ;)
tesztelve, a családdal rendszeresen meg van etetve! ;)
Karamell szósszal és grillázzsal. |
-4 dl tej (3,6 %-os)
-2 dl tejszín (min.30 %-os)
-4 lap zselatin
-6 tk vaníliás cukor
-ez a mennyiség 4 db 1,5 dl-es formához elég.
Bármibe is szeretnénk tenni, mindig arányosan kell
csökkenteni, vagy növelni a mennyiségeket.
A tejet a tejszínnel és a vaníliás cukorral forrásig főzöm fel - csak!
A zselatin lapokat bő hideg vízbe áztatom,
kinyomkodom és egyesével belekeverem a tejszínbe.
A forma, amibe töltöm (1,5 dl-es) elvileg sütőbe való brülé tálka,
de -ez is hosszas kísérlet eredménye- pont jó adag.
(Ha nem akarunk "borogatásokkal"
bajlódni, tehetjük szilikon formába,
vagy egész egyszerűen
bajlódni, tehetjük szilikon formába,
vagy egész egyszerűen
fogyasszuk mini befőttes üvegből,
üvegpohárból, stb.)
üvegpohárból, stb.)
A tálkákat hűtőbe teszem, általában egy éjszakára.
Tálalásnál késsel körbevágom, 5 másodpercre forró vizes
edénybe mártom a formát és tányérra borítom a tejszínt.
Ha nincs tálkánk, vagy nem szeretnénk pepecselni
még ezzel is,
még ezzel is,
tegyük üveg poharakba, de csak kétharmadig töltsük,
mert erre kerül az öntet is.
Van, aki édes, van aki savanykásabb öntettel szereti,
ezért van mindig hozzá vörös áfonya-, és karamell öntet is.
Egy valamivel szeretném elkészíteni,
mégpedig a passió gyümölccsel -imádom az ízét!
Vörös áfonya öntettel. |
-3 ek vízzel
-30 dkg cukrot karamellizálok (meg ne égjen a cukor!)
-4 dl tejszínnel felöntöm és 15 percig főzöm- ennyi idő kell, hogy tökéletes legyen az állaga.
Nem kell semmi más bele!
Ezt jóval hamarabb is elkészíthetjük,
elég utána felmelegíteni (de csak langyosra).
Ez is úgy született, hogy a boltit egyrészt nagyon
drágának, másrészt elképesztően vacaknak találtuk
(és nem csak én, a Gyerek is!).
drágának, másrészt elképesztően vacaknak találtuk
(és nem csak én, a Gyerek is!).
Bármilyen laktató ételsoron is vagyok túl,
nincs olyan, hogy ebből ne tudnék enni.
Valószínűleg az is hozzájárul, hogy a "legselymesebb",
leglágyabb desszertek egyike!
Erre sosem mond egyik vendégünk sem nemet.
Mondjuk másra sem!
;)))
;)))
Az áfonya öntetes verziót most nagyon megkóstolnám!! :) Persze a másik se kutya!!:)
VálaszTörlésAz áfonya lekvárt/öntetet az Ikeában szerzem be, ami Nektek dupla távolság, mint nekünk, de nagyobb áruházakban van ilyen, vagy hasonló.
VálaszTörlés