A Fiúk az egyik őszi motoros túrájukról visszaérve
lelkesen mesélték, hogy milyen finom kapustnicát
(szlovák káposztalevest) ettek a határnál.
lelkesen mesélték, hogy milyen finom kapustnicát
(szlovák káposztalevest) ettek a határnál.
Természetesen, a ház Ura nagyjából annyit tudott elmondani róla,
hogy volt benne káposzta és füstölt hús.
A gyerekkel sokkal könnyebb dolgom van,
ha főzésről van szó! :)
ha főzésről van szó! :)
Mivel, viszont nem tegnap toppantam először
a konyhába, tudtam, mit ettek
a konyhába, tudtam, mit ettek
(de valljuk be, néha olyan jó fapofával eljátszani az értetlent :)))
- nálunk hasonló a korhely leves!
Minden esetre -és nációktól függetlenül- a korhelyleves
jellegzetes szilveszteri/újévi étel.
jellegzetes szilveszteri/újévi étel.
Számos változata létezik; van, ahol tejfölt nem tesznek bele,
van ahol savanyú uborkával, vagy kaporral készítik,
de
az alaprecept mindig savanyú káposztából és füstölt hússal készül!
-2 db babérlevél
-1 kg füstölt csülök és/vagy oldalas (annál finomabb,minél több féle van benne)
-30-50 dkg füstölt kolbász (1 szálat szoktam belevágni),
-gomba (vargánya,csiperke,szegfűgomba...)-télen nagyon jó tud lenni a fagyasztott is!
-ízlés szerint só,bors,
-4 gerezd fokhagyma-karikára,de egyben is hagyhatjuk,
-1-2 közepes fej vöröshagyma-szálasra vágva,
-egy cső erős paprika.
A káposztát csak kinyomkodni szoktam, át nem mosom,
a levét felfogom és savanyításnak azt öntöm a levesre!
Mindenképpen összevágom, mert könnyebb úgy enni,
a hagymát szálasra vágom és a füstölt áruval együtt teszem fel őket főni.
A főzési idő 2/3-ánál mehet bele a karikára vágott kolbász
és a gomba, majd ha puha minden, a rántás/habarás.
a levét felfogom és savanyításnak azt öntöm a levesre!
Mindenképpen összevágom, mert könnyebb úgy enni,
a hagymát szálasra vágom és a füstölt áruval együtt teszem fel őket főni.
A főzési idő 2/3-ánál mehet bele a karikára vágott kolbász
és a gomba, majd ha puha minden, a rántás/habarás.
A rántáshoz/habaráshoz:
-olaj
-sima liszt
-tejföl
-pirospaprika -ezt a rántási/habarási módot Móni barátnémtól vettem át,
sokkal finomabb a végeredmény!
sokkal finomabb a végeredmény!
Olajon lisztet pirítok (meg ne égjen!), s ha már szép színe van,
beleöntöm a tejfölt, amivel addig marad a tűzön, amíg
szép világosbarna színe lesz.
Pirospaprikát utána keverek hozzá és így öntöm a levesre.
Könnyebb megfőzni, mint leírni!
(És még könnyebb "másnap" megenni! :)))
beleöntöm a tejfölt, amivel addig marad a tűzön, amíg
szép világosbarna színe lesz.
Pirospaprikát utána keverek hozzá és így öntöm a levesre.
Könnyebb megfőzni, mint leírni!
(És még könnyebb "másnap" megenni! :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése