2012. december 5., szerda

Citrom dzsem

Hozzávalók:
-citrom-10-12 db/ nagy méretű/2,8 kg-1 liter kell a levéből
-4 tasak Dzsemfix Extra (2:1)
-1,2 kg cukor-több kellene a dzsemfix leírás szerint, de szerintem pont elég!
-4 ek vaníliás cukor
-narancs, ha nincs, nagyon jó minőségű, rostos narancslé - összesen 3 liter legyen a gyümölcsök leve
-a citromok (és ha van, a narancsok) vékonyan lehámozott héja
-minden üveg aljára 1-2 db szegfűszeg

A citromok héját a kifacsart levével felfőzöm; a cukorban elvegyítem a dzsemfixet, a vaníliás cukrot; hozzáöntöm a narancslevet is; az egészet állandó keverés mellett nagy lángon felforralom és 3 percig zubogva forrni hagyom.  Ha szükséges, a habot eltávolítom a tetejéről.
Azonnal üvegekbe töltöm, jól lezárom és 5 percre fejre állítom.
Azért is inkább citrom dzsem lett a neve, mert (jócskán) ennek az íze dominál benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése