2012. december 9., vasárnap

Karácsonyi narancs lekvár


Hozzávalók:
-6-8 db narancs
-1 gránátalma
-6-8 db füge
-3-4 db fahéj rúd
-5-6 db csillagánizs - Herbária, B. Egészségtár, biobolt
-1 kg 2:1 dzsemfix
-fél citrom leve
-narancslé
A narancsokat megpucolom (mi nagyon szeretjük a lekvárban a gyümölcs héját is, úgyhogy vékonyra metélve az is megy bele), a fehér hártyát el kell távolítani róla; éles késsel a hártyák közül a narancshúst kivágom és a levet is kinyomkodom belőle.
A gránátalma magokat úgy a legkönnyebb kivarázsolni, hogy kettévágom és fakanállal kiütögetem a héjból. Ne nagyestélyiben álljunk neki a műveletnek, mert úgy fogunk kinézni, mint Pimpa kutya - pöttyösen.
A fügéket cikkekre vágom. Ha aszalt fügénk van (mert télen honnan is lenne friss?!), először ezt főzzük 10-15 percig a narancsok kifacsart levében és csak utána tegyük hozzá a cukrot és a többi hozzávalót.
Az előkészített gyümölcsöknek a kifacsart narancsok levével + ha nem elég, nagyon jó minőségű, rostos narancslével együtt 2 liternek kell lenni összesen;
ezt összekeverem a zselésítő cukorral, a fűszerekkel (amiket az üvegekbe is beleteszek-szépek) és forrástól számított 4-5 percig közepes lángon főzöm;
forrón üvegekbe öntöm, lezárom, 5-10 percre fejre állítom;
és kell egy 'pinduri' mennyiség, amivel karácsonyig én is kibírom:
Ezek a hűtőben fognak pihenni-de csak egy keveset :)))
A gyermek szerint teljesen karácsony ízű a lekvár!
 

2 megjegyzés:

  1. Még nézni is kellemes! Nemsokára itt a karácsony ismét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az íze kiváló; narancs és aszalt füge most is van; kevesebbel próbáld ki-ne tartson vissza semmi! :)

      Törlés