2012. december 11., kedd

Levendulás cukor

Egy pár szót a levendula jótékony hatásairól:
a levendula az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Ezt csöpögtethetjük fürdővízbe vagy borogatáshoz vizes ruhára, párologtathatjuk aromamécsesben, de akár közvetlenül a bőrön is alkalmazhatjuk. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is.
A levendula nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást. Epetermelést fokozó, emésztést elősegítő, görcsoldó, szélhajtó, vizeletürítést elősegítő hatással is rendelkezik.  
Külsőleg, ecsetelőként alkalmazva segít a zúzódások, rovarcsípések elmulasztásában, a mitesszerek leszárításában és más bőrhibák gyógyulásában, még az olyan súlyos esetekben is, mint a pikkelysömör vagy az ekcéma. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére is, fürdő és bedörzsölőszer formájában. A levendula kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, és serkenti a bőr anyagcsere-folyamatait. 
"Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel" - áll Krúdy Gyula Álmoskönyvében. Nem véletlenül: a biedermeier korhoz szorosan kapcsolódó levendulaillat már nagymamáink ruhásszekrényeiben is jelen volt, szárított levendulát rejtő levendulazsákocskák formájában, amelyek nemcsak kellemes illatot árasztanak, de a molyokat is távol tartják. Általános rovarűző hatása miatt előszeretettel ültetik kényes növények - például rózsatövek - mellé, elűzi többek között a levéltetveket és más kártevőket.  
A cikk a www.pannonhalmilevendula.hu oldalról származik!
Jöjjön a cukor készítése: 
1 kg kristálycukorhoz kevertem
egy zacskó, 40 g-os szárított levendulavirágot.
Ezt egy hétre félretettem a spájzba - naponta átforgattam,
 majd robotgéppel kétszer átdaráltam az egészet,
szűrőn is átszitáltam, hogy minél kevesebb héj/virágtok
maradjon a cukorban. 
A végeredmény majdnem porcukor állagú lett.
Le is teszteltem -először teában-, elképesztő csoda illat és íz
A következő sütemény teszt lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése