2013. március 14., csütörtök

Nyári töltött káposzta

Először ilyet-ilyen formában-a Sógorom anyukájánál ettem
-nagyon jól főz a Drága! :)
Hozzávalók:
-1 kg darált húshoz (fele-fele arányban sertés és marha)(remélem, hogy nem lóhús :)
-25 dkg gersli-nem rizs, az a töltött paprikához kell!
-só, bors, pirospaprika
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-6 gerezd fokhagyma
-2 csokor friss kapor-nyáron, most a nyári van lefagyasztva, de az enyém :)-egy apróra vágva a töltelékbe kerül, egyet a sorok közé szórok.
-0,5 kg kolozsvári  (húsos) szalonna
-2 liter paradicsomlé (legalább, amennyi majd ellepi a töltelékeket)
-cukor-kell a paradicsomhoz
-2 fej édes káposzta szükséges.
Vizet főzök fel, amiben is megpuhítom a torzsájától megfosztott káposztát,
így leszedve a nagyobb lapuleveleket mindkét fejről (sacc 10-10 lapu lesz).
Ami marad, azokat felvágom szálasra-kicsit vastagabbra csak,
mint ahogy a savanyú szokott lenni.
A vöröshagymát apróra vágom, olajon megpárolom
-megy a húshoz; a darált húshoz keverek 20 dkg-ot a gersliből
(a többit a töltelékek közé szórom); hozzáadom a fűszereket,
az átnyomott fokhagymát és a kapor felét, apróra vágva
+ 2 dl vizet (hogy lazább legyen a töltelék
Két evőkanálnyi mennyiséggel töltöm meg a lapukat
-20 lapuba tekert+5 burkolat nélküli gombóc.
A fazék aljára szálas káposzta kerül, erre egy sor kolozsvári szalonna,
a kaporból pár szál, pici gersli, rá egy sor töltelék
-folyamat ismétlése, míg el nem fogy az alapanyag.
A fazekat (nagy ibrik legyen, kiesni nem fog belőle :)
2/3-ad részig teszem és felöntöm paradicsomlével,
hogy ellepje.
Itt már a finisben vagyunk!
Kb. 2 órát főzöm, lassú tűzön.
Nagyon-nagyon finom!
(A poronty felől is csak kanálcsörgést hallok :)))


2 megjegyzés:

  1. Hankka Kedves! A 'módszer' a Nagymamámtól származik; tartalmasabbá teszi magát a levet is + nem kell hozzá rántás sem-másnapra egész jó sűrű leve lesz tőle.
    (A megjegyzéseidet véletlenül kitöröltem a telefonommal! :(:(:(

    VálaszTörlés
  2. Húú, most akkorát nyeltem!! :) Én sem teszek rántást, soha a töltött káposztához...imádjuk!! Már csak ezért is várom a húsvétot, hiszen akkor nem maradhat el ! Ez itt, nagyon , de nagyon guszta!!

    VálaszTörlés