Először ilyet -ilyen formában -a Sógorom anyukájánál
ettem -nagyon jól főz a Drága.
És hogy nálam miért is nyári ez a bizonyos káposzta?
Azért, mert ezt, így csak nyáron főzöm, vagyis tavasztól
őszig, a télit nem így készítem.
Hozzávalók:
-1 kg darált húshoz (fele-fele arányban sertés és marha)
-1 kg darált húshoz (fele-fele arányban sertés és marha)
-25 dkg gersli (és nem rizs, az a töltött paprikához kell)
-só, bors, pirospaprika
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-6 gerezd fokhagyma
-2 csokor friss kapor-egy apróra vágva a töltelékbe kerül, egyet a sorok közé szórok
-0,5 kg kolozsvári húsos szalonna
-2 liter paradicsomlé (de legalább annyi, amennyi majd ellepi a töltelékeket)
-pici cukor (kell a paradicsom miatt)
-2 fej édes káposzta
-só, bors, pirospaprika
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-6 gerezd fokhagyma
-2 csokor friss kapor-egy apróra vágva a töltelékbe kerül, egyet a sorok közé szórok
-0,5 kg kolozsvári húsos szalonna
-2 liter paradicsomlé (de legalább annyi, amennyi majd ellepi a töltelékeket)
-pici cukor (kell a paradicsom miatt)
-2 fej édes káposzta
Vizet főzök fel, amiben is megpuhítom a torzsájától
megfosztott káposztát, így leszedve a nagyobb lapuleveleket
mindkét fejről (sacc 10-10 lapu lesz).
Ami marad, azokat felvágom szálasra-kicsit vastagabbra csak,
mint ahogy a savanyú szokott lenni.
A vöröshagymát apróra vágom, olajon megpárolom
-megy a húshoz. A darált húshoz keverek 20 dkg-ot a gersliből
(a többit a töltelékek közé szórom), hozzáadom a fűszereket,
az átnyomott fokhagymát és a kapor felét, apróra vágva
+ 2 dl vizet (hogy lazább legyen a töltelék
-lásd a töltött káposztámnál).
Két evőkanálnyi mennyiséggel töltöm meg a lapukat
-20 lapuba tekert + 5 burkolat nélküli gombóc.
A fazék aljára szálas káposzta kerül, erre egy sor kolozsvári
szalonna, a kaporból pár szál, pici gersli, rá egy sor töltelék
-folyamat ismétlése, míg el nem fogy az alapanyag.
A fazekat (nagy ibrik legyen, kiesni nem fog belőle :)
2/3-ad részig teszem és felöntöm paradicsomlével,
hogy ellepje.
Itt már a finisben vagyunk! |
Kb. 2 órát főzöm, lassú tűzön.
Nagyon-nagyon finom!
A Poronty felől is csak kanálcsörgést hallok. :)
Hankka Kedves! A 'módszer' a Nagymamámtól származik; tartalmasabbá teszi magát a levet is + nem kell hozzá rántás sem-másnapra egész jó sűrű leve lesz tőle.
VálaszTörlés(A megjegyzéseidet véletlenül kitöröltem a telefonommal! :(:(:(
Húú, most akkorát nyeltem!! :) Én sem teszek rántást, soha a töltött káposztához...imádjuk!! Már csak ezért is várom a húsvétot, hiszen akkor nem maradhat el ! Ez itt, nagyon , de nagyon guszta!!
VálaszTörlés