Oldalak

2015. január 1., csütörtök

Korhelyleves

Szóval, a korhely leves...
Ha van alkohol szilveszter éjjel, ha nincs,
(és leginkább nincs :)
ezt a levest akkor is elkészítem, minden év elején.
Ugyanis, azért is jó tud lenni a korhelyleves ilyentájt,
mert nagyjából másfél hétig az evés és ivás teszi ki a napok
nagy részét (itt-ott, ezt-azt :) és maga a savanyú káposzta
képes rendbe tenni az elrontott gyomrot, plusz
azzal együtt kerül kalória, folyadék és vitamin
a gazdatestbe, hogy kifejezetten jól is esik, amit eszünk.
 
Az ünnepek alatti aranyszabály a következő:
mértékletesség, minden téren, ha ez mégsem
ment, legyen 1-én a spajzban banán,
narancs és/vagy grapefruit, ásványvíz (mentes!)
és savanyú káposzta, bármilyen formában.
Tehát, a korhelyleves fogyasztása nem csak
korhelyek részére javasolt! :)
Hozzávalók:
-1 kg SAVANYÚKÁPOSZTA
-füstölt oldalas-porc-már egy kis darab is nagyon jó ízt ad a levesnek
-1 kis szál füstölt kolbász
-gomba (most konzerv csiperke, de természetesen frissből még jobb)
-babérlevél (2-3 darab)
-2-3 gerezd fokhagyma (méretfüggő)
-1 közepes fej vöröshagyma
-1 kis pohár jó minőségű tejföl
-olaj
-só
-darált bors
-1 tk csemege paprika

A szálasra vágott vöröshagymát, kevés olajon
dinsztelem, sózom, majd amikor már kezd puhulni,
rádobom a karikára vágott kolbászt, fokhagymát,
a szeletelt gombát és a füstölt árut.
Mint már írtam, ennél a levesnél nem mosom
át a káposztát, csak a levéből nyomkodom ki
-azt félreteszem és öntök a leveshez, ha az nem
lenne elég savanyú.
Ha a hagyma puha, kevés vízzel felöntöm,
fűszerezem, rádobom a nagyjából összevágott
savanyú káposztát (könnyebb így enni),
felöntöm vízzel és puhára főzöm.
A végén a leveshez keverek egy kis poharas
tejfölt-szerintem felesleges lenne még a liszt is bele.
Ja, még valami kellhet bele: a csípős paprika! :)

Szóval, a tavalyi év utolsó főzőcskéje után
(ami pont tegnap volt :)
megpihentem egy csöppet, így újult erővel kezdem
az idei esztendőt! 
(Most viszont megyek és vízszintbe kalibrálom magam! :)


2 megjegyzés:

  1. Mi is elkészítettük az ilyenkor hagyományos lencselevest. Holnap megfőzzük a korhelylevest a leírásod alapján. Jót tesz majd az ünnepi túlevés után. Mi sem bírjuk már a kulináris megterhelést tartósan. Hiába, eljárt felettünk az idö vasfoga.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó, a vége még rímel is a gondolatsornak! :)))
      Köszönöm, boldog új évet! :)

      Törlés