Oldalak

2021. január 2., szombat

Sörben sült sertéscsülök és oldalas

Ezekkel a sültekkel zártuk az évünket,
mert sertéshús valamilyen formában
mindenképpen kell az óév lezárásához.😀
Viszont vacsora után közvetlenül közöltem
a Nagyérdeművel, hogy innentől kezdve
jelentős ideig nem szeretnék sült húst
készíteni, mert el fogok itthonról menekülni,
ha még egy sültes tálra akárcsak rá kell
néznem!😂
Hozzávalók:
-2 db keresztben vágott csülök
-1 szép, egész oldalas (a mostani majdnem 1,5 kg)
-kb. 2 dl jó fajta sör
-só
-frissen darált bors
-magyaros fűszerkeverék (vagy bármilyen fűszerkeverék, amit szeretünk) 
-pici olaj (ez nyugodtan elhagyható)
-füstölt szalonna
-2-3 fej fokhagyma (nem elírás :), a gerezdek a héjban hagyva
-8-10 közepes fej vöröshagyma

A sütőt előmelegítem 150 fokra, alsó-felső sütéssel
(normál esetben 180 fokra, légkeveréssel).
A csülköket és az oldalast lemosom, leszárítom,
majd mindkét oldalukon sózom, borsozom és
alaposan megszórom a fűszerkeverékkel.
 
Mivel most sok a hús, gáztepsibe ágyazok meg
nekik, ami áll negyedelt vöröshagymából, héjában
hagyott, gerezdjeire szedett fokhagymából
(ez krémesre, édesre fog így sülni),
valamint szalonnából.

Miután a húsok az alapra kerültek, kb. 2 dl sört öntök
alájuk, alaposan lefedem az egészet és betolom a sütőbe
5 egész órára...na, ezért csak a 150 fok.
Minek utána a húsok kétség kívül teljesen megpuhultak,
fedés nélkül, kb. újabb fél óra alatt -a sütési hőt
megemelve 180 fokra- szép színt sütök rájuk.
Normál esetben krumplit és különféle zöldségeket
tennék a húsok mellé a tepsibe, most viszont
-mivel szilveszterre készültem- saláták készültek,
Úgy érzem, hogy a következő főztöm valami
pergelt leves-féle lesz, az is csak kevés tésztával!
😀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése