Oldalak

2025. december 7., vasárnap

Dán sárgaborsóleves

A mi családunk kifejezetten leveses.
Szinte mindegy, hogy milyen leves
van itthon, de lenni kell.
Nálam hatványozott a probléma,
mert én akár reggelire is képes vagyok
enni, ha olyanom van.
A hideg idő beálltával előtérbe kerülnek
a tartalmasabb levesek, amik átmelegítik
a testet és a lelket.
Ez a mostani nagyban hasonlít a mi/én
mégis egy kicsit más
...egy kicsit hyggébb.
Hozzávalók:
-50 dkg sárgaborsóhoz
-valamilyen zsiradék
-2 közepes fej vöröshagyma
-4 db sárgarépa
-2 db petrezselyemgyökér
-1 új kis zellergumó
-só
-frissen darált bors
-1 tk csemege fűszerpaprika 
-esetleg egy kis életízesítő 😉
-füstölt hús (pl. oldalas porc, oldalas)

a tálaláshoz:
-savanyú uborka
-mustár
-vékonyra szeletelt nyers, füstölt sonka 
-petrezselyemzöld, vagy éppen kapor, amit szeretünk 

Az egész folyamatot a sárgaborsó hideg vízben való
beáztatásával kezdem, amit előtte alaposan, több
váltás vízben átmosok, amíg habos a vize.
Este beáztatom, reggel lehet főzni.
Ezek után jön az füstölt oldalas puhára főzése.
Hideg vízben teszem fel főni, kis méretűre
összevágva.
 
Mindeközben ráérek apróra vágott vöröshagymát
kevés olajon dinsztelni és megpucolni a többi
belevaló zöldséget.
Amikor a füstölt porc már jó félig megfőtt (1 óra),
hozzáadom a sárgaborsót, az ízlés szerint darabolt
zöldségeket, a dinsztelt hagymát, ízesítek, felöntöm annyi
vízzel, amennyi levest szeretnék és puhára főzöm az egészet.
A víz mennyiségével állítsuk be, hogy hígabb, vagy
sűrűbb levest szeretnénk és ha a sárgaborsó egy része
közben szétfő, akkor se aggódjunk, hiszen ez szépen be
fogja sűríteni a levesünket.
 
Tálalásnál adjuk mellé az összetekert és felvágott sonkát
(leginkább azoknak, akik nem szeretik az oldalast), 
uborkát és mustárt, ezekből mindenki annyit szedjen a
levesébe, amennyit szeretne.
Leginkább jó sokat.
Nem is kicsit hygge, hanem nagyon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése