Tócsni,burgonya puffancs,macok, lapcsánka, lepcsánka, recsege,
lapótya, matutka, toksa, cicege, tócsi, gánica, matutka,
krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, harula, röstiburgonya,
lepkepotyi, berét, bodag, cicedli, pacsni, dödölle,krumplilepény...
és mehetünk tovább is, külföldre:Svájcban rösti, Angliában hash brown, Svédországban rarakor, Lengyelországban placki, Csehországban bramborák és babagudovica , a zsidó konyhában latke, hremzli vagy latkesz. A változatok pedig szinte megszámlálhatatlanok: a krumplit ízesíthetjük
hagymával, fokhagymával, szalonnával, tepertővel, de a krumpli helyett
is használhatunk más alapot:zöldségeket, gombát...
Hozzávalók:-1 kg krumpli
-1 fej vöröshagyma
-4 egész tojás
-4-6 ek liszt-a krumplitól függ
-só,bors,szárított petrezselyem
-2-4 gerezd fokhagyma-ki mennyire szereti
A krumplikat és a hagymát nyersen lereszelem (hozzáfűzendő, hogy szerintem ízlés dolga, ki milyen lyukú reszelőn reszeli le; kinek hogy szimpatikusabb); belekeverem a többi hozzávalót, ízesítem;
nagy méretű tálaló kanálra teszek a masszából, erre helyezek egy csík (sózott, borsozott) csirkemell filét, óvatosan a középforró olajba csúsztatom, a tetejére is kanalazok a krumpliból és mindkét oldalát átsütöm.
Átfordításhoz két szűrőkanál van a segítségemre.
Tálalhatjuk tejföllel, majonézzel is, ha csak önmagában esszük. Mennyei!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése