2012. november 1., csütörtök

Almás cobbler

...avagy az én foltos almásom. :)
Úgy alakult, hogy szalmaözvegy maradtam délutántól 
- se gyerek, se a ház ura (de nagyon szeretem ezeket a ritka pillanatokat :)))-, 
ilyenkor érem utol magam a házimunkával, szedem össze a gondolataimat, 
rendezem a következő heti tennivalóinkat 
-és éhezek meg, pedig a vacsora még odébb van. 
Engedélyeztem egy fél óra pihenőt; ilyenkor nagyon gyorsan kell 
valami nagyon finomat összeraknom, amivel még pár órát kihúzok estig.
Alma mindig van itthon, nagy baj nem lehet, 
a többi hozzávalót is összeszedem:
 Első körben
-4 db nagy alma,
-pici citromlé,
- 2 ek cukor,
-4 tk vanília aroma (1 tk/alma),ennek hiányában 2 ek. vaníliás cukor,
-1-2 tk mézessütemény fűszerkeverék-nyáron nem kerül bele, de ősztől, sőt karácsonykor kötelező :),
-4 ek (most) a 'hősi'barack lekváromból,
-1 narancs kifacsart leve, hiányában szörp, gyümölcslé, kb. 1-1,5 dl.;
Az almát megpucolom, szeletelem, meglocsolom pici citromlével, 
vanília kivonattal, szörppel, rászórom a cukrot, a mézeskalácsfűszert, 
összekeverem és 190 °C-ra előmelegített sütőbe 
 teszem (légkeveréssel) 15 percre-nem fedem le.
Amíg az alma puhul, készül a tészta
-80 g finomliszt,
-80 g rétesliszt,
-1 tk sütőpor,
-csipet só,
-1-2 ek cukor,
-1 tojás,
-70 g vaj;
A vajat melegítem és szilikon keverővel beledolgozom a hozzávalókat. 
Lágy, könnyű tésztát kell kapjunk, amit rácsipkedek az almára, 
hogy mindenhová jusson.
Visszateszem a sütőbe újabb 15 percre.
Ez a mennyiség desszertként tálalva 4 embernek elegendő; 
alma helyett bármilyen savanykásabb gyümölccsel el lehet készíteni 
(meggy, barack,szilva); vanília pudinggal, vagy vanília sodóval 
 tálaljuk ki és forrón fogyasszuk! 
Gyors és nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése