...avagy az én foltos almásom. :)
Úgy alakult, hogy szalmaözvegy maradtam délutántól
- se gyerek, se a ház ura (de nagyon szeretem ezeket a ritka pillanatokat :)))-,
ilyenkor érem utol magam a házimunkával, szedem össze a gondolataimat,
rendezem a következő heti tennivalóinkat
-és éhezek meg, pedig a vacsora még odébb van.
Engedélyeztem egy fél óra pihenőt; ilyenkor nagyon gyorsan kell
valami nagyon finomat összeraknom, amivel még pár órát kihúzok estig.
Alma mindig van itthon, nagy baj nem lehet,
a többi hozzávalót is összeszedem:
Első körben -4 db nagy alma,
-pici citromlé,
- 2 ek cukor,
-4 tk vanília aroma (1 tk/alma),ennek hiányában 2 ek. vaníliás cukor,
-1-2 tk mézessütemény fűszerkeverék-nyáron nem kerül bele, de ősztől, sőt karácsonykor kötelező :),
-4 ek (most) a 'hősi'barack lekváromból,
-1 narancs kifacsart leve, hiányában szörp, gyümölcslé, kb. 1-1,5 dl.;
Az almát megpucolom, szeletelem, meglocsolom pici citromlével,
vanília kivonattal, szörppel, rászórom a cukrot, a mézeskalácsfűszert,
összekeverem és 190 °C-ra előmelegített sütőbe
teszem (légkeveréssel) 15 percre-nem fedem le.
Amíg az alma puhul, készül a tészta-80 g finomliszt,
-80 g rétesliszt,
-1 tk sütőpor,
-csipet só,
-1-2 ek cukor,
-1 tojás,
-70 g vaj;
A vajat melegítem és szilikon keverővel beledolgozom a hozzávalókat.
Lágy, könnyű tésztát kell kapjunk, amit rácsipkedek az almára,
hogy mindenhová jusson.
Visszateszem a sütőbe újabb 15 percre.
Ez a mennyiség desszertként tálalva 4 embernek elegendő;
alma helyett bármilyen savanykásabb gyümölccsel el lehet készíteni
(meggy, barack,szilva); vanília pudinggal, vagy vanília sodóval
tálaljuk ki és forrón fogyasszuk!
Gyors és nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése