Eltevődött a hordós káposzta (már 'böffentget' szépen :) és megmaradt 4 kis fej, amiről a lapukat lefejtettem. Kettőből káposztás cvekedli fog készülni, kettőre viszont leadta a gyermekem a rendelést: paradicsomos káposzta, óriás pogácsával. Van ízlése!
A hozzávalók:
-1-1,5 kg édes káposzta,
-olaj, vagy zsír,
-1 közepes fej vöröshagyma,
-0,7 dl paradicsomlé (a sajátomból),
-ugyanennyi víz-kezdetnek,
-só, ételízesítő, cukor (5-6 ek.),
-2-3 tk őrölt kömény,
-teatojásba: 1 tk. egész bors,1 babérlevél, (most)szárított zellerlevél, 1 gerezd fokhagyma;
Az apróra vágott hagymát zsíron megpárolom, ráteszem a szálasra összevágott káposztát, a fűszereket, a teatojást, felöntöm paradicsomlével és annyi vízzel, amennyi pont ellepi - fedő alatt - puhára főzöm és néha meg is kavarom. Azért nem vízben főzöm meg, mert sokkal jobban átveszi a finom paradicsom ízt így az étel. Teljesen szét nem főzöm a káposztát, úgy jó az, ha egy kicsit még roppanós (lassú tűzön sacc egy óra).
Ha már megfőtt, rántást csinálok rá:
-olajon, vagy zsíron,
-2 púpos ek. liszttel
világos színű rántást készítek és a káposztára öntöm. 5-10 perc
főzés kell még neki, hogy ne legyen liszt íze; ha sűrű lenne, most önthetünk még rá vizet és ízesíthetjük.
"A tűz él. Aki a tüzet figyeli, sosem unatkozik. Az a háziasszony, aki a tüzet szítja, sohasem unja el magát. A tűzhely mellett töltött órákat nem érzi afféle üresjáratnak, mint azok, akik bekapcsolják a villanyszerkentyűt, aztán csak álldogálnak tétlenül. És ha a tűz szítását rábízhatja a csuklójára, a lengő tollak ritmusára még azt is végiggondolhatja, miként igazítsa a családfő ügyeit és dolgait."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése