2013. április 13., szombat

Töltött pákkeri

A pákkeri (paccheri) Olaszországból származik, a legjobb minőségű durumbúzából készül és az átlagos olasz tésztákhoz képest kilogrammonként további négy darab friss tojást tartalmaznak. Ennek köszönhetően a sütés során is megmarad a tészták ruganyossága, és harapós állaga. A tészta méretének köszönhetően töltve, de hagyományos formában  is készítheted.
Ezt a gyönyörűséget most töltöttem, mégpedig a hortobágyi húsos palacsintám féle hússal-a tésztáért is és a húsos palacsinta receptért is köszönet db-nek (a receptet kb. 25 éve néztem el Tőle).
Én nem darált hússal készítem a hortobágyit és nem is sertés húsból. 
Szigorúan csirkehúsból van (recepttejszínes csirkepörköltnél közzétéve, de bő lére hagyom, kell a szaft), a csontról szálasra leszedegetem és/vagy összevagdalom a húst. Sokkal finomabb! Szerintünk.
A tésztákat nyersen töltöm meg a már nem túl forró hússal; hőálló edénybe rakom őket sorban úgy, hogy minden réteget meglocsolok zafttal, majd a végén úgy is kell leönteni, hogy jó bőven lepje el, mert ebben is kell megpuhulnia. 
180 fokon először lefedve (elfelejtettem időt mérni-nagyon hanyag vagyok :))), majd ha már puha, fedő nélkül sütöm, hogy piruljon a teteje is. 
Ehhez is kiváló a tartármártás, de elvetemültebb fogyasztó(k) elé tegyünk egy kis savanyúságot is-mondjuk uborka saláta formájában :)))
(Sőt, sokszor el is gondolkozok az élet olyan nagy kérdésein, hogy mi lenne velem, ha valaki nem "találta volna fel" az uborkát :D :D :D)
 
Ha ilyen tészta "nem jön szembe velünk" az üzletben, természetesen az olasz fajta Rigatonival helyettesíthetjük :) (Nem dőlünk kardnak! :D)

4 megjegyzés:

  1. Szia, máris találtam nálad recepteket, amiket biztosan kipróbálok:) Ez a tésztás étel is nagyon jó, szeretem a különféle alakú tésztákat, bár itt nem nagy a választék.Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg fogom próbálni bővíteni a tésztás felhozatalt -bár kicsiny családom 2/3-a erősen tésztás, tényleg nincs (annyira) sokszor nálunk.

      Törlés
  2. Eddig kimaradt az életünkből a pákkeri, de olyan szinten, hogy még csak nem is hallottam róla! :) Pedig micsoda finomságot varázsoltál belőle, tetszik nagyon! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy kis humor is volt a dologban, ugyanis ilyen formában én sem találkoztam még vele (pedig Gyermelyi-fan vagyok :);
      de hát a Nagyvárosban még ilyen is kapható :)

      Törlés