2013. április 23., kedd

Medvehagymás krumplileves

Hozzávalók:
-2 ek mangalica zsír
-1 közepes fej vöröshagyma
-1 fél szál póréhagyma
-2 szál újhagyma
-1 nagy csokor medvehagyma
-2 gerezd fokhagyma
-6 kisebb + 1 nagyobb krumpli
-csilipelyhes só, bors
-3-4 dl tejföl, vagy tejszín
-hús-, vagy zöldségleves, vagy víz a felöntéshez-ennyi ízhez ez is tökéletes
A vörös- és a fokhagymát apróra vágom, a pórét és az újhagymát karikára
és a zsíron megdinsztelem-lassan, ne égjen meg semmi;
felöntöm egy kevés folyadékkal-az 1 nagyobb fej krumplit is apróra vágom
és rádobom a hagymákra, amivel puhára is főzöm, ugyanis ezt
sűrítés gyanánt össze fogom nyomni a levesben; ízesítek sóval, borssal.
A maradék krumplit viszonylag kicsire vágom-felöntöm annyi lével
az egészet, amennyi levest szeretnék-, ez belekerül a levesbe,
majd amikor ez is puha (a krumplikat kiveszem és a legvégén
teszem vissza a levesbe-csak este ez lemaradt :), belevágom a medvehagymát,
felöntöm tejszínnel (de teljesen jó a tejföl is) és ráengedem a botmixert
a leveskére.  
Ha szükséges, még ízesítek rajta.
És mint mindegyik krumplis leves, frissen az igazi
(leginkább így finom). :)

4 megjegyzés:

  1. Hű, most elképzeltem az ízét, nagyon finomságosnak gondolom! :) A hozzávalók alapján akár öthagyma krémleves is lehetne! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanez jutott az elején az eszembe róla :)

      Törlés
  2. Érdekes kihalászni az apróra vágott krumplit, és aztán turmixolni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha valaki szeretné elkerülni pl. a lisztet, akkor ez kiváló módszer a sűrítésre. :)

      Törlés