Oldalak

2013. december 8., vasárnap

Sóskafőzelék, vagy sóskamártás

 Réti sóska, mezei sóska, kerti sóska, egyszerű sóska,
lórom, lósóska, juhsóska...majd' egyről beszélünk.
 
A sóska a tavasz legpikánsabb vitaminforrása,
hatalmas adag C-vitamin tartalommal,
aminek -ha ésszel készítjük el-
a nagy részét meg is fogja őrizni.
 Frissen szedve 
(ahogy kis koromban mi is tettük/szedtük/ettük)
nagyon kedvelt gyerek-csemege.
 
És főzelék, vagy mártás, attól függően,
hogy milyen sűrű, vagy éppen híg.
Mi főzeléknek hívjuk, de viszonylag hígabb
az állaga, mint a klasszikusnak.
Ki-ki döntse el maga, minek nevezi.

Hozzávalók:
-1 kg sóska
-mangalica zsír
-só
-cukor
-ételsűrítő
-tej (vagy tejföl, ha sűrű főzeléket szeretnénk)

Azért a nagy mennyiség, mert miután zsíron megpárolom, 
kétfelé veszem és megy a fagyra.
 
Tehát a sóska vastag szárát először el kell távolítani;
(mert nincs annál rosszabb, mint mikor ilyenek maradnak 
a főzelékben, kivétel a menzás főzelék, 
amiben meg lisztgombócok szoktak sűrűn előfordulni),
többszöri, bő vízben átmosni, a szárat levagdosni, 
majd ki hogy szereti, apróra vágva, vagy egyben hagyva,
forró zsiradékban puhára párolni (amíg teljesen szétmegy).
Az ételsűrítőt hideg tejben kikeverem, ráöntöm a sóskára 
és innen lehet elkezdeni ízesíteni sóval, cukorral.
 
Bármilyen formában szeretjük.
Amíg a Királylány még pici baba volt, krumplipürével
ette (két pofára), sosem küzdöttünk Vele, mindent
megevett (mondjuk főztem is neki mindent).
Mi tükörtojással esszük, csilipelyhes sóval és darált
borssal megszórva.
Nyammmmm

1 megjegyzés:

  1. Nálunk mártás, a burgonya elmaradhatatlan mellőle! :) Nagyon szeretjük, azon ritka ételek egyike, ami az egész családnak kedvence! :)

    VálaszTörlés