Réti sóska, mezei sóska, kerti sóska, egyszerű sóska,
lórom, lósóska, juhsóska...majd' egyről beszélünk.
A sóska a tavasz legpikánsabb vitaminforrása,
hatalmas adag C-vitamin tartalommal,
aminek -ha ésszel készítjük el-
a nagy részét meg is fogja őrizni.
Frissen szedve
(ahogy kis koromban mi is tettük/szedtük/ettük)
(ahogy kis koromban mi is tettük/szedtük/ettük)
nagyon kedvelt gyerek-csemege.
És főzelék, vagy mártás, attól függően,
hogy milyen sűrű, vagy éppen híg.
Mi főzeléknek hívjuk, de viszonylag hígabb
az állaga, mint a klasszikusnak.
Ki-ki döntse el maga, minek nevezi.
Hozzávalók:
-1 kg sóska
-mangalica zsír
-só
-cukor
-ételsűrítő
-tej (vagy tejföl, ha sűrű főzeléket szeretnénk)
Azért a nagy mennyiség, mert miután zsíron megpárolom,
kétfelé veszem és megy a fagyra.
Tehát a sóska vastag szárát először el kell távolítani;
(mert nincs annál rosszabb, mint mikor ilyenek maradnak
a főzelékben, kivétel a menzás főzelék,
a főzelékben, kivétel a menzás főzelék,
amiben meg lisztgombócok szoktak sűrűn előfordulni),
többszöri, bő vízben átmosni, a szárat levagdosni,
majd ki hogy szereti, apróra vágva, vagy egyben hagyva,
forró zsiradékban puhára párolni (amíg teljesen szétmegy).
Az ételsűrítőt hideg tejben kikeverem, ráöntöm a sóskára
és innen lehet elkezdeni ízesíteni sóval, cukorral.
Bármilyen formában szeretjük.
Amíg a Királylány még pici baba volt, krumplipürével
ette (két pofára), sosem küzdöttünk Vele, mindent
megevett (mondjuk főztem is neki mindent).
Mi tükörtojással esszük, csilipelyhes sóval és darált
borssal megszórva.
Nyammmmm
Nálunk mártás, a burgonya elmaradhatatlan mellőle! :) Nagyon szeretjük, azon ritka ételek egyike, ami az egész családnak kedvence! :)
VálaszTörlés