2013. december 8., vasárnap

Sóskafőzelék

 Réti sóska, mezei sóska, kerti sóska, egyszerű sóska;
lórom, lósóska, juhsóska...majd' egyről beszélünk!
 
A sóska a tavasz legpikánsabb vitaminforrása,
hatalmas adag C-vitamin tartalommal,
aminek, ha ésszel készítjük el,
a nagy részét meg is fogja őrizni!
 Frissen szedve 
(ahogy kis koromban Mi is tettük/szedtük/ettük)
nagyon kedvelt gyerek-csemege!
Főzelék, vagy mártás
-attól függően, hogy milyen sűrű, vagy éppen híg.
Mi főzeléknek hívjuk (főzinek becézzük :),
de viszonylag hígabb az állaga, mint a klasszikusnak.
Ki-ki döntse el maga, minek nevezi. :)))
Hozzávalók:
-1 kg sóska
-mangalica zsír
-só
-cukor
-ételsűrítő
-tej (vagy tejföl, ha sűrű főzeléket szeretnénk)
Azért a nagy mennyiség, mert miután zsíron megpárolom, 
két felé veszem és megy a fagyra.
Tehát a sóska vastag szárát először el kell távolítani;
nincs annál rosszabb, mint mikor ilyenek maradnak 
a főzelékben (kivétel a menzás főzelék, 
amiben meg lisztgombócok szoktak sűrűn előfordulni-fúúúj :)
többszöri, bő vízben átmosni, a szárat levagdosni, 
majd -ki hogy szereti, apróra vágva, vagy egyben hagyva-
forró zsiradékban puhára párolni (amíg teljesen szétmegy).
Az ételsűrítőt hideg tejben kikeverem, ráöntöm a sóskára 
és innen lehet elkezdeni ízesíteni sóval, cukorral.
Bármilyen formában szeretjük!
Amíg a Királylány még pici baba volt, krumplipürével ette (két pofára :)-
sosem küzdöttünk Vele, mindent megevett
(mondjuk főztem is neki mindent!);
Mi tükörtojással esszük-csilipelyhes sóval és darált borssal megszórva.
Nyamm! :)))



1 megjegyzés:

  1. Nálunk mártás, a burgonya elmaradhatatlan mellőle! :) Nagyon szeretjük, azon ritka ételek egyike, ami az egész családnak kedvence! :)

    VálaszTörlés