Oldalak

2014. szeptember 12., péntek

Horiatiki, Görög saláta

...a Görögök paraszt salátája,
avagy a mi Görög salátánk
Szent meggyőződésem, hogy a Görögök
egyáltalán nem viszik túlzásba a parasztsalátájuk
elkészítését-azt inkább mi tesszük, itthon.
Pont annyira egyszerűen készítik, mint
a Bolgárok a sopszkájukat,
az Olaszok a capresét, vagy éppen mi, Magyarok,
a vegyes zöldsalátánkat tavasztól őszig
-ami éppen fellelhető az adott környéken-,
csakhogy Görög honban adott például a
kis konyhánkban
rendkívül nagyra értékelt olajbogyó! :)))
Hozzávalók (4 főre):
-50 dkg paradicsomhoz
-40 dkg paprika (leginkább vastag húsú, finomabb vele)
-30 dkg uborka (kígyó, fürtös, kovászolni való, ami van)
-50 dkg feta sajt (vagy itthon maradjunk inkább a krémfehér sajtnál? :)))
-olajbogyó (1 üvegcse fekete és 2 ü. zöld)
-2 fej jégsaláta (opcionális, nálunk viszont kötelező tartozék :)
-2 nagyobb fej lilahagyma
-tengeri só
-darált bors
-olívaolaj
-valamilyen gyümölcs ecet (bor-, alma-, balzsam-)
 
A megmosott uborkát és paprikát nagyjából akkora
méretűre kockázom, mint amekkora az olajbogyó;
a koktélparadicsomot csak félbe-, a hagymát
először félbe-, majd vékony szeletekre vágom
-tálba téve sózom, borsozom, oregánóval megszórom.
Ha alaposan átjárt mindent a sós lé,
hozzáöntöm az olajbogyókat, tálakba adagolom
a salátát és a szeletekre vágott krémsajtból
mindegyik adag tetejére helyezek egy-egy darabot,
egy kis olívaolajos-ecetes öntözés kíséretében.
(Nálunk maximum a jégsaláta jelenti a faksznit
-de hát kiskecskéknél ez kötelező! :)
Ennyi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése