2014. szeptember 28., vasárnap

Pásztortarhonya

...avagy a nagykunsági pásztortarhonya. 
Az egyszerű, nagyon sokszor nagyszerű! :)

"A tarhonya (vagy reszelt tészta) egy magyar száraztésztaféle.
A rostán átmorzsolva gömbölygetett tésztát tarhonya néven
csak 1788-ban és az azt követő években írták le először,
mégpedig verses művekben.
Legjelentősebb az alföldi parasztok táplálkozásában volt
öregtarhonya, keménytarhonya, sűrűtarhonya,
pirított tarhonya formájában.
Az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik,
török közvetítéssel. Neve is a perzsa eredetű, oszmán-török
"tarchana" szóból ered, ami búzalisztből, aludttej
hozzáadásával készült tésztát jelent.
Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el,
mint az egyik leggyakoribb száraztészta.
Elkészítésének ideje hagyományosan a nyár első fele,
az aratás előtti időszak volt, ezért nevezték a júniusi
meleget tarhonyaszárító időnek, a júniusi holdat pedig
tarhonyaszárító csillagnak."
Hozzávalók:
-0,5 kg dörzs tarhonya (ehhez ezt a fajtát jobban szeretem)
-2 nagy fej vöröshagyma
-4-6 db nagy gerezd fokhagyma
-1 paprika
-1 paradicsom
-6 db közepes méretű krumpli
-szalonna (egy jó nagy tenyérnyi)
-egy szál füstölt, csípős kolbász (kb. 20 dkg)
-só
-bors
-csemege paprika
A szalonnát is és a hagymát is nagyobb kockára vágom
és együtt kezdem kiolvasztani/dinsztelni.
Erre öntöm a tarhonyát, amit addig keverek, amíg
szép színt kap, majd belekarikázom a kolbászt,
a fokhagymát, paradicsomot, paprikát és
miután sült egy kicsit, felöntöm forró vízzel
és lefedve jó félig főzöm.
A krumplit szintén nagyobb darabokra vágom,
ezt a félig főtt tarhonyához öntöm
(a vizet folyamatosan pótolom!)
és teljes puhulásig főzöm.
Savanyúság -természetesen- kell hozzá,
de itt nem finomkodok,
uborka és almapaprika kerül mellé!
Istenem, de nagyon finom! :)


2 megjegyzés:

  1. Egyetértek, de nagyon finom! :) Ezek az egyszerű paraszti ételek annyira, de annyira finomak tudnak lenni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még jó, hogy most olvaslak-most fogok (belőle) ebédelni! :)))

      Törlés