2015. szeptember 26., szombat

Mascarpone kisokos

A mascarpone Lombardiából származik és a 16. század végén
kezdték el önálló termékként kezelni ezt az anyagot.
A lefölözött tejet íróval gazdagították, borkősavval kezelték
és az így született anyagot nevezték el mascarponénak.
Eredetileg bivalytejből készült, ma inkább a tehéntej-alapú
mascarpone az elterjedtebb.
Bár a legtöbb esetben krémsajtként aposztrofálják,
sokkal helyesebb a tejszínkrém elnevezés.
(Az eredeti ugyanis színtiszta tejszínből készül.)
##################################################
Egy kis fűszerrel megbolondítva gyors és remek
szendvicskrém vagy mártogatós lehet belőle.
########################################
Abban az esetben, ha mascarponéval sűrítjük a étel,
sokkal kevesebb zsiradékra lesz szükség, mert a tejszínkrém
zsírtartalma igen magas, 80-90 % körül mozog!
##################################################
A mascarpone eltarthatósága korlátozott, így feltétlenül
a lejárati dátum előtt használjuk fel és a kibontott dobozt
ne is sokáig őrizgessük a hűtőben! 
#######################################

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése