...azaz, ez is csemegeuborka,
csak egy kicsit másképpen :)
Hozzávalók-üvegenként lebontva, 720 ml-es üvegek esetében:
-összesen 45 db salátauborkához (amik kb.10 cm-esek, az összsúlyuk több, mint 5 kiló volt
és 15 üveg lett a végeredmény)
-1 ek 15 %-os ecet
-1 lapos kk cukor
-1 lapos kk só (vagy sima, jód mentes, vagy még jobb a tengeri só)
-20-25 szem mustármag-20-25 szem koriandermag
-20-25 szem görögszénamag (ami állítólag "rétillatot/legelő-frissességet" kölcsönöz az uborkának :)
-1 összevágott hagyma (ez csak pár üvegbe került)
-1 szőlőlevél
-3 éretlen szőlőszem
-egy szálacska friss kapor
-kb. 3 liter szénsavmentes ásványvíz (ez összesen)
Kezdtem az egész műveletet ismét a mosással
-alaposan, egy ilyen célokra rendszeresített dörzsis
szivaccsal, folyó víz alatt, majd annyi időre
uborkáék is mennek ázni, amíg az üvegeket
Tehát itt is bőven elég ekkor nekikezdeni a
többi dolognak; a fűszereket/ízesítőket előkészítem,
majd felszeletelem az alanyokat úgy, hogy az
üvegeket nagyjából fele-fele arányban tudjam
Az ízesítést/fűszerezést pedig azért írtam le
üvegenként, mert szerintem csak így lehet azt elérni,
hogy minden üvegbe egyformán kerüljön mindenből.
Tehát minden üveg aljára kerül 1-1 alaposan lemosott
szőlőlevél, 3-3 szem nyers szőlőszem, a fűszerek
és a kapor.
Idézet következik az eredeti leírásból:
"...A szőlőlevél és az éretlen szőlő jelentősen növeli
az uborkasavanyítás sikerét, savanykás ízével és áldásos
hatásával együtt, ugyanis a tudomány által egyelőre
kellőképp fel nem tárt hatásmechanizmusnak köszönhetően
nem engedi megpuhulni az uborkákat..."
Ezután az üvegekbe rendezem az uborkákat
-minél szorosabban-, cukrot, sót és ecetet adagolok
rájuk, majd felöntöm mindet vízzel, majdnem peremig.
Egy pár üvegbe került apróra összevágott
vöröshagyma is-ezt mindenképpen ki akarom
így próbálni, hogy mit mutat majd felbontáskor.
Az üvegeket lezárom, bepakolom a kis R2D2-ba
és 80 fokon, 30 percig dunsztolom.
Ha a program lejárt, leeresztem a vizet
(nagyon ügyesen, a mosogató lefolyó részén lett
a kicsike helye...már, amikor munkában van/lesz :),
tálcára szedem az üvegeket és miután teljesen
kihűltek, szépítem és okosítom mindet, majd
mennek ezek is a CSERESZNYEBEFŐTTEK mellé. ;)
Az, hogy mennyi idő múlva fogom az első üveget
megbontani,
(mennyi türelmi idő van belém-kalibrálva :)))
azt nem tudom, ha ez megtörténik, azonnal fogom
jelezni! :)))
A helyzet ugyanis a következő: a mostani recept,
az uborka felszeletelése és az automata használata
is kérdéseket vet, vetett, vagy fog felvetni bennem
(minden kiderül majd a kóstolásnál :)
...ugyanis attól is parázok, hogy milyen
lesz a végeredmény, ráadásként még egyben sem
hagytam az alanyokat, sőt, eddig csak hideg
felöntőlevekkel raktam el savanyúságokat!
És hogy honnan is jött ez a varia?
Ugyanabban az üzletben, ahol a kis R2D2-t is
vettem, lehet ilyen uborkákat kapni, ezeket mi
nagggyon szeretjük és azt hiszem, hogy emiatt
kezdtem én anno keresni, a Nagy Szent Világhálón.
Jelen recept eredetije (amin szokásomhoz híven
most is változtattam, alakítottam kicsit :) 4 éve hever a
piszkozataim között, de ahogy a Barátnénk mondani
szokta, semmi nincs véletlenül, így szerintem ez
az eltevés pont arra várt, hogy nekem automatám legyen!
Hiszek neki...remélem a végeredmény is pont
annyira lesz pozitív, mint amennyire Ő szokott lenni! :)))
Szóval, itt is nagy a várakozás! :) ;) :)
Tehát minden üveg aljára kerül 1-1 alaposan lemosott
szőlőlevél, 3-3 szem nyers szőlőszem, a fűszerek
és a kapor.
Idézet következik az eredeti leírásból:
"...A szőlőlevél és az éretlen szőlő jelentősen növeli
az uborkasavanyítás sikerét, savanykás ízével és áldásos
hatásával együtt, ugyanis a tudomány által egyelőre
kellőképp fel nem tárt hatásmechanizmusnak köszönhetően
nem engedi megpuhulni az uborkákat..."
Ezután az üvegekbe rendezem az uborkákat
-minél szorosabban-, cukrot, sót és ecetet adagolok
rájuk, majd felöntöm mindet vízzel, majdnem peremig.
Egy pár üvegbe került apróra összevágott
vöröshagyma is-ezt mindenképpen ki akarom
így próbálni, hogy mit mutat majd felbontáskor.
Az üvegeket lezárom, bepakolom a kis R2D2-ba
és 80 fokon, 30 percig dunsztolom.
Ha a program lejárt, leeresztem a vizet
(nagyon ügyesen, a mosogató lefolyó részén lett
a kicsike helye...már, amikor munkában van/lesz :),
tálcára szedem az üvegeket és miután teljesen
kihűltek, szépítem és okosítom mindet, majd
mennek ezek is a CSERESZNYEBEFŐTTEK mellé. ;)
Az, hogy mennyi idő múlva fogom az első üveget
megbontani,
(mennyi türelmi idő van belém-kalibrálva :)))
azt nem tudom, ha ez megtörténik, azonnal fogom
jelezni! :)))
A helyzet ugyanis a következő: a mostani recept,
az uborka felszeletelése és az automata használata
is kérdéseket vet, vetett, vagy fog felvetni bennem
(minden kiderül majd a kóstolásnál :)
...ugyanis attól is parázok, hogy milyen
lesz a végeredmény, ráadásként még egyben sem
hagytam az alanyokat, sőt, eddig csak hideg
felöntőlevekkel raktam el savanyúságokat!
És hogy honnan is jött ez a varia?
Ugyanabban az üzletben, ahol a kis R2D2-t is
vettem, lehet ilyen uborkákat kapni, ezeket mi
nagggyon szeretjük és azt hiszem, hogy emiatt
kezdtem én anno keresni, a Nagy Szent Világhálón.
Jelen recept eredetije (amin szokásomhoz híven
most is változtattam, alakítottam kicsit :) 4 éve hever a
piszkozataim között, de ahogy a Barátnénk mondani
szokta, semmi nincs véletlenül, így szerintem ez
az eltevés pont arra várt, hogy nekem automatám legyen!
Hiszek neki...remélem a végeredmény is pont
annyira lesz pozitív, mint amennyire Ő szokott lenni! :)))
Szóval, itt is nagy a várakozás! :) ;) :)
Update 2018.07.16...ma (Olvasói kérdésre reagálva :) kibontottam az egyik kerekre szeletelt, hagymával elrakott uborkás üveget. Az uborka pont olyan állagú, mint amilyenre gondoltam (mint a bolti), viszont elférne még benne egy csöpp ecet, de ez is csak az én heppem, ugyanis a savanyúságokat én inkább savanyúbban szeretem, mint édesen.
A "rét illatról" pedig annyit, hogy különösen furcsa, de nem rossz az összhatás. Azt hiszem ezt jól megmondtam! 😂😂😂
Orvendek a receptnek,igy szoktam maskulomben az uborkat eltenni igaz nem hasabra vagy karikara vagva.A befozoautomatat nem ismerem,halotam rola.
VálaszTörlésSzia! Nagy reményeket fűzök az eltevéshez-szeretném, ha jól sikerülnének! :)
TörlésSzia! Nem került még felbontásra? Nem puhult meg az uborka?
VálaszTörlésSzia!
TörlésKibontottam egyet tegnap...ha már az Olvasó kéri/kérdi! :)))
Nem lett puha, igazán jó állagú maradt, de jövőre több ecettel teszem el (meg merem kockáztatni, hogy 2 evőkanállal, vagy 10 %-osból akár 2,5 evőkanállal is elbír egy-egy üveg...szinte csak ennyin fogok változtatni. :)