Legalább másfél éve megírtam ezt a bejegyzést,
de valahogy csak nem tudtam magam rászánni,
hogy meg is osszam
...aztán döntöttem, ne maradjon ez az írás sem
a piszkozatok között! :)
Legtöbbször ezekből dolgoztam/dolgozok/
-sütök, főzök, ötletelek,
gyűjtöm beléjük a család, a barátok receptjeit
(már vagy 100 éve :).
(már vagy 100 éve :).
Egyszer -vagy két éve-
(tehát, immár vagy 3,5 éve :)))
összeszámoltam, hány szakácskönyvem van
(tehát, immár vagy 3,5 éve :)))
összeszámoltam, hány szakácskönyvem van
(és ezekbe nem tartozik egyetlen újság, vagy magazin sem!),
elképesztő szám: 336 db (volt akkor)
+egy (jelenleg) 363 db-ból álló e-book gyűjtemény
+ a 2 sajátom és néha napján még bővül egy-egy
(most már leginkább csak) válogatott darabbal.
#############################################################
A legrégebbi (még nem is a klasszikusnak mondott)
szakácskönyv(-ecske) 1698-ból származik:
szakácskönyv(-ecske) 1698-ból származik:
Szakácsmesterségnek könyvecskéje!
A következő a sorban 1892-ből:
Zilahy Ágnes-Valódi magyar szakácskönyv
Zilahy Ágnes-Valódi magyar szakácskönyv
-bár nem eredeti nyomás, de kincs ez így is-
és Vízvári Mariska 2 után-nyomott kötete.
Aztán az újak: Nigella 6 kötete (első a sorban),
4 db Ramsay-s,
szintén 4 db a Brit fenegyerektől
-messze az "Olasz" a legjobb!;
-messze az "Olasz" a legjobb!;
aztán 3 db Lajos Maritól,
6 db a Rama-tól,
8 db a Le Cordon Bleu-ből,
"Dr. Oetker" 10 kötete
(közte az első nyomatok egyike!),
(közte az első nyomatok egyike!),
11 db gombás könyv,
10 Stahlos
(plusz még az "ajánlásai"),
(plusz még az "ajánlásai"),
a "100 legjobb" sorozat 18 db-ja,
de jelen van Pető Gyula bácsi klasszikusa is,
pár példánnyal!
pár példánnyal!
Mégis, amikor 'hagyományos' ihlet kell,
vagy valami a családunk
vagy valami a családunk
(Szülők) számára, ezek kerülnek elő;
+az alap mű, ami már oda-vissza
és ezerszer is át van olvasva,
és ezerszer is át van olvasva,
ami az első lesz, amit a Királylány
annak idején meg fog kapni:
(F. Nagy Angéla keze nyoma által híressé vált)
annak idején meg fog kapni:
(F. Nagy Angéla keze nyoma által híressé vált)
A Horváth Ilona!
Ezt forgatta anno az Anyukám, sőt a Nagymamám is
(1956-os kiadás-nekem adta-kincs).
Amikor nászútra indultunk, az első könyvesboltnál megállítottam
a ház Urát és ezt megvettem
(pedig akkor főztem már vagy 9 éve :).
Amikor nászútra indultunk, az első könyvesboltnál megállítottam
a ház Urát és ezt megvettem
(pedig akkor főztem már vagy 9 éve :).
Meglehetősen rongyosra van lapozva;
Nagyinál jó pár plusz recept, nálam (jó :) pár
post-it került már bele.
post-it került már bele.
Mulatok és okulok egyszerre, mikor lapozgatom
-elképesztő, mennyit változik a mentalitás
50-60 év alatt és mennyit nem
az ételkészítés, a jó ételkészítés menete!
50-60 év alatt és mennyit nem
az ételkészítés, a jó ételkészítés menete!
Szakácskönyv és háztartási tanácsadó. |
Az 56-os kiadásban még szó sincs rohanásról,
mélyhűtött ételekről,
mélyhűtött ételekről,
előre elkészített "friss" tésztákról;
itt még rendes, tiszta konyhával/háztartással
illet hazavárni a ház Urát,
itt még rendes, tiszta konyhával/háztartással
illet hazavárni a ház Urát,
ésszerűen és gazdaságosan beosztani a kevéske
hozzá-és rávalót na és a család jövedelmét!
hozzá-és rávalót na és a család jövedelmét!
"Szaktudást kell szerezni a sütés-főzés mesterségében is
-nem pedig egyéni próbálkozásokkal gyűjteni a tapasztalatokat,
mert akkor sok a ráfizetés-időben és pénzben-,
amit senki sem engedhet meg magának."
Minden lényeges alapmű benne van. |
Egy másik kedvenc -szigorúan alapmű;
egyszer kaptam db-től pár remekbe szabott könyvet
(mint pl. Benke Laci bácsi egyik klasszikusát is)
+ a képen szereplőt, amit kötelező felütni egy-egy
kifejezetten Magyar étel elkészítése előtt!
Mondhatom ezekre, hogy kincsek?
Ha áttápláljuk az Utódba a főzés szeretetét és
ezek átörökítésével akkora örömöt fogok
szerezni Neki, mint amilyen öröm nekem is,
mikor lapozgatom őket, akkor igen!
szerezni Neki, mint amilyen öröm nekem is,
mikor lapozgatom őket, akkor igen!
#############################################################
A világ változik, leginkább iszonyatos sebességgel gyorsul,most már itt van a Nagy Szent Világháló,
szinte bármit el tudunk érni pár kattintással;
de az olvasás szeretetéről azért/ezért ne szokjunk le
-én továbbra is csak olvasgatom az itthon csendben megbúvó,
sokszor rejtett kincseket.
:) :) :)
Valóban kincsek, látom, van miből inspirálódni. :) Szerintem Horváth Ilona szakácskönyve mindenhol alapműnek számít, gyakran forgatom én is. Anyukámmal pont a múltkor beszélgettünk arról, hogy annyi szakácskönyvünk, magazinunk, receptes kártyagyűjteményünk van, hogy valószínűleg életünk végéig nem tudnánk mindet végig sütni-főzni. :)
VálaszTörlésÉs mégis, az újságoknak (már csak a nagyon jóknak, nagyjából 4-5 kiadvány) nem tudok ellenállni, még most sem, pedig még az unokáimnak is lehetne majd vaci újakat főzni...ezek vagyunk mi, nők! :)))
Törlés